Életmód

Lapos has, kerek popsi, felejtsd el! – Az izom, amiről kevesen tudunk, mégis komoly problémákat okoz

Az ember lánya először talán felröhög, amikor meghallja, hogy a fartájon működő, egyik rejtett izmot körteképűnek nevezik, de ha ezzel támad problémája, legszívesebben inkább sírna. A fartájékon keletkező, masszív fájdalom sokszor lesugárzik a combba, de van, akinél meg sem áll egészen a talpig. Elképzelhető az is, hogy a fájdalom erősödik ülő helyzetben, de az is, hogy zsibbadásszerű érzés alakul ki, mintha nem éreznénk annyira az érintett lábunkat. A sérvtől úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy nincs deréktáji fájdalom, hanem csak a csípő és csípő alatti területek az érintettek.

The Trigger Point Referral Pain Pattern of the Piriformis Muscle.

Essential Therapies_Ellenbrook (@essential.therapies) által megosztott bejegyzés,

A körteképű izom tisztességes latin neve musculus piriformis, és a csípőízület, a combcsont kifele forgatásában segít. Álljunk egyenesen, előre mutató lábfejjel, majd az egész lábat a lábfejjel együtt forgassuk óvatosan a középvonaltól kifelé. Na, ekkor dolgozik például a piriformis is.

A körteképű izom alatt fut testünk egyik leghosszabb idege, az ujjnyi vastag ülőideg. Így ha ez az izom megrövidül és megvastagszik, nyomást gyakorolhat az ülőidegre, innen ered a fájdalom.

Honnan tudjuk, hogy megrövidült a körteképű izmunk?

Egy egyszerű teszt segít abban, hogy ellenőrizzük, milyen állapotban van a piroformis. Üljünk le egy irodai székre (lehetőleg ne rövid szoknyában), majd tegyük fel az egyik lábunkat a másikra úgy, hogy a bokánk a másik térdünkön pihenjen. Ha képtelenek vagyunk vízszintes helyzetbe hozni a felül lévő lábunkat, feltételezhetően megrövidült izommal rendelkezünk.

Mi okozza a piriformis megrövidülését?

Az ülőmunka csak egy dolog, de ott van még a túlságosan egyoldalú mozgás, a rossz testtartás, a mozgáshiány, a mozgás utáni nyújtás hiánya vagy a kismedencei elváltozások is.

Mit tudunk tenni?

Nyújtsunk!

Mozogjunk változatosan!

Az egyoldalú mozgás sosem vezetett még jóra, szükség van arra, hogy változatosan terheljük az izmainkat.

Erősítsük a térdínt és a farizmot

Így ezek biztosan nem passzolják át a feladatokat a körteképű izomnak, így az nem lesz folyamatosan túlterhelve.

Korrigáljuk a testtartásunkat!

Ha a tünetek nem múlnak, érdemes időpontot kérni a háziorvostól, és MR-felvételt készíteni, hogy tényleg kizárják a porckorongsérvet. Előfordulhatnak súlyosabb esetek is, ilyenkor gyógyszerrel kezelik a gyulladást, de piriformis-szindróma kapcsán a műtét sincs teljesen kizárva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top