Élelmiszer detektív
Szponzorált tartalom

A gluténmentes étkezéstől akár betegek is lehetünk

Vajon jól tesszük, ha gluténmentesen étkezünk, amikor erre nem lenne szükségünk?

Az elmúlt években kevés dolog futott be akkora karriert, mint a gluténmentes élelmiszerek. A kezdetben egy szűk csoportot érintő probléma megoldására kifejlesztett termékek után egyre-másra jelentek meg a különféle élelmiszerek, amelyekben az egyetlen közös dolog a csomagoláson látható „gluténmentes” felirat.

Felmerül a kérdés, hogy ha ilyen sokan követik a gluténmentes étkezés szabályait, vajon azok járnak-e rosszul, akik még nem váltottak hasonló termékekre, vagy esetleg egy tévhittel lehet dolgunk? Lássuk a szilárd tényeket!

Ahogy azt korábban az nlc-nek a KajaLabor szakértői is elmondták, hogy a probléma a magyar nyelvű kifejezések hasonlóságából fakad. A glutén ugyanis a cöliákia nevű autoimmun betegségben szenvedők számára okoz csak problémát. Ezt más néven lisztérzékenységnek nevezzük, ami nem azonos a gabonaérzékenységgel vagy búzaallergiával. A cöliákiás beteg szervezete az étkezés során bekerülő glutént tévesen kórokozónak tekinti, ezért működésbe hozza az immunrendszert, hogy megvédje a beteget a vélt fertőzéstől. Emiatt azonban elpusztulnak a bélcsatorna bélbolyhai, ami emésztési nehézséget és egyéb negatív fizikai tüneteket okoz.

A gluténmentes étkezés mindenkinek jó?

A gluténmentes táplálkozásra nagyjából az emberek 10 százalékának lenne csak szüksége (Fotó: Getty Images)

A gabonaérzékenyeknél vagy búzaallergiásoknál más jellegű tünetek jelentkeznek, míg a gluténra nem érzékenyeknél ez a fajta immunválasz nem jelentkezik, így ők nyugodtan ehetik, amit csak szeretnének. A divat azonban nagy úr, mert bár a cöliákia csak nagyjából a lakosság 10 százalékát érinti, egy 2016-os kutatás során a megkérdezettek 22 százaléka állította, hogy gluténmentes háztartást visz otthon.

Ez egyrészt felesleges, másrészt drága, mert a gluténmentes termékek rendszerint többe kerülnek a „hagyományos” változatoknál. Ennél is nagyobb probléma azonban, hogy azok, akik divatból gluténmentesek, alaposan megnehezítik a cöliákiások dolgát, mert a trend miatt sokszor őket sem veszik komolyan, ez pedig problémát okozhat, ha a félreértések miatt gluténtartalmú élelmiszereket kapnak.

Persze, aki megteheti, az most feltehetné a kérdést, hogy na jó, de mi van akkor, ha egészséges emberként gluténmentesen táplálkozom, elvégre abból csak nem lehet baj, nem igaz? Nos, a helyzet az, hogy a glutén kiiktatása egyben azt is jelenti, hogy olyan élelmiszerektől esünk el, amelyek egyébként rendkívül sok növényi rostot juttatnak a szervezetünkbe, ami rendkívül fontos az emésztés szempontjából. Az egyik legjobb rostforrás a teljes kiőrlésű kenyér, ezért, aki teheti, ilyet fogyasszon inkább. A rostok mellett a gluténmentes étkezés esetén olyan további tápanyagok külön beviteléről is gondoskodni kell, mint például a B-vitamin, a folsav, a vas, a cink, a niacin, a tiamin, a riboflavin, a kalcium és a foszfor.

A gluténmentes életmód emellett – a brit NHS kutatása szerint – növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát, ráadásul nem segít a fogyásban sem, noha sokan éppen emiatt térnek át a gluténmentes táplálkozásra, nem gondolva arra, hogy a glutén – megannyi pozitív hatása mellett – a bevitt cukortartalom egy részének a felszívódását is gátolja, így, aki a fogyás miatt teszi le a glutént, meglepődve tapasztalhatja, hogy épp az ellenkező hatást érte el.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top