nlc.hu
Gasztro

10 gabona, amit sokan gluténmentesnek hisznek

Ezek a gabonafélék a közhiedelemmel ellentétben nem gluténmentesek

Galériánkban megmutatjuk azt a tíz gabonafélét, amit egészséges alternatívaként szoktunk emlegetni, de a gluténmentesen étkezőknek kerülniük kell őket.

A gluténérzékenység ma már tömegeket érint, sokan pedig saját döntés alapján kerülik a gluténtartalmú ételek fogyasztását. E jelenségnek is köszönhető, hogy reflektorfénybe kerültek korábban elfeledett gabonák. Még a ’90-es években is leginkább csak az volt a kérdés, hogy fehér vagy barna kenyeret veszünk-e, ma már több tucatnyi pékáru közül választhatunk. A köreteket illetően is megjelentek (régi-) új alternatívák, egymást követik divathullámok.

Összességében elmondható, hogy mindegyik gabonafélének megvannak a maga beltartalmi értékei, de az éltető tápanyagokon túl érdemes tudni, hogy melyik tartalmaz glutént. De mi a probléma a gluténnel? A gabonákban megtalálható gliadinból alfa, béta, gamma és omega változatot különböztetnek meg. Az egészségre gyakorolt hatások terén leginkább az alfa-gliadin szerepel rosszul, ez váltja ki sokaknál az autoimmun folyamatokat és bélrendszeri tüneteket.

Aki tehát érdeklődik a gabonaalternatívák iránt, jól jegyezze meg az alábbi élelmiszereket, amelyeket egészségesként emlegetünk, de nem mindenkinek jelentenek valóban ideális alternatívát.

Közel-keleti étkezés – kuszkuszkörettel

Közel-keleti étkezés – kuszkuszkörettel / Fotó: Michelle Garrett, Getty Images

Szándékosan kihagytuk a zabot, ami bár egy gluténmentes gabonaféle, de az aratás, tárolás és feldolgozás során rendre érintkezik a gluténtartalmú gabonákkal. Így a zab 100%-ban nem tisztán gluténmentes élelmiszer, csak abban az esetben, ha külön címke jelöli a gyártás és csomagolás folyamatai során bizonyított gluténmentességet. Azonban, ha nem vagyunk cöliákiás betegek, vagy nem küzdünk súlyos gluténérzékenységgel, nagy gondunk nem lehet a zabból készült termékekkel.

Kattintsd végig a galériánkat!

Gabonamix: többféle rizs, árpagyöngy, bulgur, zab, hajdina és a többiek
Megnézem
Összes kép (10)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top