Gasztro

Itt a magyarázat, hogy miért kedveljük a zsíros, szénhidrátban gazdag ételeket

A Yale Egyetem kutatói rájöttek, hogy miért részesíti agyunk előnyben a zsírban és szénhidrátokban gazdag ételek kombinációját.

Piritós mogyoróvajkrémmel vagy pizza jó sok baconnel. Mindannyian tudjuk, hogy  nem a legegészségesebb ételekről van szó, mégis összeszalad a nyál a szánkban, ha csak rágondolunk az ilyen és ehhez hasonló kombinációkra. És a Yale Egyetem kutatói most azt is kiderítették, hogy miért: ezek a kalóriadús kombinációk képesek a legtöbb energiát szolgáltatni az emberi szervezetnek, ezért az agyunk jutalmazó mechanizmusokat rendel hozzájuk, amitől elfogyasztásuk után elégedettséget és örömöt érzünk. 

Pedig nem olyan régen kialakult mechanizmusról van szó, mindössze 150 éve, a modern, feldolgozott ételtípusok megjelenése óta fogyasztjuk együtt a zsírokat és a szénhidrátokat. Azonban ennyi idő is elég volt, hogy ha választani lehet, ahogy az önkéntesek a Yale Egyetem kísérletében is megtehették, agyunk még más kedvenc ételeinkkel szemben is előnyben részesítse a zsírban és szénhidrátokban gazdag kombinációkat. 

(Forrás: Metro)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top