Ha fütyülni nem tudunk is a répától, a látásunknak jót tesz

nlc | 2019. Március 23.
„Edd meg a répát, tudsz majd tőle fütyülni” – legtöbbünket ezzel próbáltak a nagyszülők répaevésre sarkallni, kisebb-nagyobb sikerrel. Ha fütyülni nem is kezdtünk el tőle, de a látásunknak mindenképpen jót tett, mint a többi sárga zöldség.

A sárgarépa tehát fütyülésünkre vajmi kevés hatással lehet, a benne található luteinnek köszönhetően viszont fontos védelmezője szemünknek, látásunknak. Érdemes minél többet fogyasztani a sárga és narancssárga zöldségekből, melyek antioxidánsokat is nagy mértékben tartalmaznak.

A kertből a tányérra

A luteint, ezt a sárga színű karotinoidot, szervezetünk nem állítja elő, ezért a táplálékkal kell bejuttatni. Alapvetően sárga színt eredményez, nagyobb koncentrációban azonban pirosas-narancssárgásra festi meg az őt tartalmazó zöldségeket. A szemünkben, pontosabban a retinán található sárgafoltban van jelen lutein, és véd a nagy energiájú fénysugarakkal szemben.

A legtöbb luteint tartalmazó élelmiszerek:

Milyen formában együk?

Lehetőség szerint szezonális, friss biozöldségeket fogyasszunk, minél kevesebb hőkezelésnek kitéve. Nyersen vagy olajon éppen csak megpárolva. De fantasztikus zöldségleveket is készíthetünk luteinben gazdag zöldségekből.

Exit mobile version