A sárgarépa tehát fütyülésünkre vajmi kevés hatással lehet, a benne található luteinnek köszönhetően viszont fontos védelmezője szemünknek, látásunknak. Érdemes minél többet fogyasztani a sárga és narancssárga zöldségekből, melyek antioxidánsokat is nagy mértékben tartalmaznak.
A kertből a tányérra
A luteint, ezt a sárga színű karotinoidot, szervezetünk nem állítja elő, ezért a táplálékkal kell bejuttatni. Alapvetően sárga színt eredményez, nagyobb koncentrációban azonban pirosas-narancssárgásra festi meg az őt tartalmazó zöldségeket. A szemünkben, pontosabban a retinán található sárgafoltban van jelen lutein, és véd a nagy energiájú fénysugarakkal szemben.
A legtöbb luteint tartalmazó élelmiszerek:
- Spenót
- Cikória
- Petrezselyem
- Rukola
- Zöldborsó
- Zöldsaláta
- Brokkoli
- Sárgarépa
- Tojás sárgája
Milyen formában együk?
Lehetőség szerint szezonális, friss biozöldségeket fogyasszunk, minél kevesebb hőkezelésnek kitéve. Nyersen vagy olajon éppen csak megpárolva. De fantasztikus zöldségleveket is készíthetünk luteinben gazdag zöldségekből.