A nagy kérdés: miért használjunk természetes mosószert? Elmondjuk!

nlc | 2019. Június 03.
Sok érv szól a természetes mosószerek mellett, hiszen nemcsak a környezetet kímélik, de bőrbarátok, nem tartalmaznak allergiakeltő anyagokat, és még gazdaságosak is.

Szintetikus mosószerek hatásai

A mosószerek olyan szintetikus vegyületek, amelyek a szappannal ellentétben mesterséges kémiai vegyületekből tevődnek össze. Mosást követően a szintetikus, el nem bomló alapanyagokból készült mosószeres víz szennyvízként a víz természetes körforgása által a természetbe jut, ahol a vegyi anyagok lebomlása hosszú időt vesz igénybe. Ezalatt felszívódik a növényekbe, így az állatok szervezetébe is bejut, az élő szervezetek működésére negatívan hat.

Ezzel szemben a környezetkímélő mosószerek előállítása során ügyelnek arra, hogy természetes anyagokat használjanak, amelyek a használat után könnyen és természetes úton lebomlanak.

5 érv a természetes mosószerek mellett

Környezetbarát mosószerek

Mosószappan

A hagyományos készítésű, natúr, illatmentes mosószappan mosáshoz és folttisztításhoz is kiváló.

Mosódió

Indiában és Nepálban növő fa termése, amely szaponint tartalmaz. Évszázadok óta használják tisztításra. A mosódióhéj foszfát- és tenzidmentes, vagyis nem tartalmaz semmilyen káros vagy környezetszennyező anyagot, és 100%-ban lebomlik. Nem tartalmaz allergiakeltő és bőrirritációt okozó anyagokat, ezért csecsemők, kisgyermekek, érzékeny bőrűek és allergiások vagy bőrbetegségben (neurodermitis, ekcéma, pikkelysömör) szenvedők számára is kitűnő mosószer. Egy adag (4-8 darab) mosódióval legalább 2-3-szor, de akár 4-szer is moshatunk.

Tudtad? A mosódió klasszikus felhasználása mellett mosódiós labda formában is elérhető. Ennek használata során a ruhában nem maradnak mosószer-maradványok, amik irritálhatják a bőrt, és allergiát okozhatnak. Ha pedig a folyékony mosószereket kedveled, arról sem kell lemondanod, vannak már mosódiós kivonatú folyékony mosószerek fehér, fekete és színes ruhákhoz is! 

Fotó: iStock

Citrom

A rozsdafoltos, szürkült ruhákon a citromlé is segíthet: tegyél egy pohárnyi citromlevet a fehérítőtartályba, és indítsd el a mosást. Keverheted szódabikarbónával is – áztasd be a ruhákat ebbe a keverékbe, és hagyd benne egy darabig, amíg eltűnnek a foltok!
Az izzadságfoltos, kellemetlen szagú vagy dezodornyomos ruhák megfelelő részét dörzsöld be só és citromlé keverékével, és nemcsak a foltok, hanem a kellemetlen szagok is eltűnnek.

A besárgult ruhákat, függönyöket vagy egyéb szöveteket áztasd be sós vízbe, amitől visszanyerik eredeti, fehér színüket. Az áztatás után mindenképp szükség van egy mosásra is!

Exit mobile version