Kevesebb kórház látja el nyáron a többszörösen sérülteket

Kránicz Bence | 2019. Június 14.
Négy helyett csak három sürgősségi centrum működik majd.

Az általános orvoshiány és a nyári szabadságolások megnehezítik a sürgősségi centrumok működtetését. Ezek azok a kórházak, amelyekben a többszörösen sérült (politraumatizált) eseteket ellátják. A négy kórházból egy, a Honvédkórház azonban bejelentette, hogy a nyáron 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását, mert nincs elég orvosuk a hét minden napjára.

A Népszava információi szerint augusztus végéig a Honvédkórház „stand by” üzemmódban működik, vagyis csak akkor fogad betegeket, ha a másik három intézmény, a Merényi, a Péterfy és a Szent János Kórház már megtelt. 

Ezzel lényegében 75 százalékra csökken a súlyos sérültek ellátását szolgáló kapacitás a fővárosban, pedig a statisztikák szerint a balesetek csaknem harmada júliusban és augusztusban történik.

Kevesebb helyre mehetnek a többszörösen sérültek (fotó: iStock)

Egy június 13-i megbeszélésen a lap értesülései szerint vitát követően úgy határoztak az érintett kórházak képviselői, hogy kicsit szigorítják a rendszert: az éppen pihenőt tartó centrumnak a jövőben úgynevezett készenléti ügyeletet kell ellátnia. Vagyis orvosainak készenlétben kell állniuk, és ha megtelnek a súlyos sérültekkel az éppen betegeket fogadó kórházak, akkor be kell menniük dolgozni. 

Az OMSZ közleménye szerint az új rendszer sem hosszabb várakozást, sem ellátási nehézségeket nem okoz.

Exit mobile version