Egészség

Egy súlyosabb buszbaleset is bedöntheti a sürgősségi ellátást Budapesten

Teljesítőképessége határán van a fővárosi baleseti ellátás.

Egy hete négy budapesti sürgősségi centrumból három nem tudta fogadni a legsúlyosabb sérülteket. Először a Honvédkórház jelezte, nem tud ügyeletet vállalni, majd a Szent János -krház és a Dél-Pesti Centrumkórház Merényi úti traumatológiája is megtelt, és csak a Péterfy-kórház működött teljes kapacitással.

A Hvg.hu most arról ír, hogy a fővárosi baleseti ellátás a teljesítőképessége határán van. A rendszer a napi alapforgalmat éppen még ki tudja szolgálni, de semmilyen tartalék nincs.

„Egy súlyos buszbaleset vagy repülőgép-baleset Budapest teljes baleseti ellátását azonnal bedöntené” – mondta a lap egyik forrása.

A sürgősségi ügyelet lemondása mindennapos, de a Honvédkórház egy év alatt ezer kijelölt helyettesítést végzett el. Szinte nincs olyan nap, hogy ne kelljen valamelyik centrum ügyeletét helyettesíteni. A lap forrása szerint van olyan kórház, amely évi 200 napot mondott le.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerint nem igaz, hogy múlt hét végén összeomlott az ellátórendszer, hiszen több helyettesítő kórház is fogadta a traumatológiai betegeket. Ha pedig a kijelölt intézmények bármelyike mégsem tudná fogadni a pácienseket, a mentőszolgálat gondoskodik az azonnali koordinációról – közölték.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top