Pokollá teheti a nyarat a felfázás, ha nem vigyázol

Bagaméri Viki | 2019. Július 30.
Sokan gondolják, hogy a felfázás tipikus téli baj. Erről sajnos szó sincs, nyáron is simán fel lehet fázni, ezért jó, ha tudod, hogyan lehet megelőzni és kúrálni ezt a nyavalyát.

Aki hajlamos rá, annak már az is elég ahhoz, hogy felfázzon, ha törölközés nélkül, vizes fürdőruhában álldogál a nyári szellőben, de persze a kevésbé fogékonyak is megtapasztalhatják a betegséggel járó kellemetlenségeket, ha nem vigyáznak eléggé.

Tényleg a hideg tehet róla?

A szakemberek tapasztalata szerint minden harmadik nő legalább egyszer megküzd a betegséggel, minden ötödik pedig évente több alkalommal is felfázik, tudni kell azonban, hogy ez sem csak a nők betegsége, a férfiaknál ugyanúgy kialakulhat – ha ritkábban is. A felfázás (amit hólyaghurutnak vagy hólyaggyulladásnak is neveznek) létrejöttét csak részben okozza a hideg, a tünetekért ugyanis elsősorban a szervezetbe jutó kórokozók felelősek, amik azért telepedhetnek meg az érintett részeken, mert a lehűlt testtáj helyi védelme lecsökken. Nem hiábavalók tehát az intelmek, hogy nyáron ne maradj sokáig vizes fürdőruhában, ne mászkálj papucs nélkül a hideg kövön, ne viselj télen csípőnadrágot, és a derekad se legyen kint.

Így kezdődik

Az első figyelmeztető jel általában az, hogy pisiléskor csípő-égő érzés jelentkezik, gyakran és sürgetően kell vécére menni még akkor is, ha nem ürül semmi a húgyhólyagból, rosszabb esetben pedig véres vagy zavaros lehet a vizelet, és derékfájás is társulhat a kellemetlen panaszokhoz. Bár léteznek házi praktikák a helyzet javítására, jobb mielőbb szakember segítségét kérni, mert a felfázás kezelés nélkül felerősödhet, a gyulladás pedig továbbterjedhet, ami akár hőemelkedést és lázat is okozhat.

A felfázás nem játék!

Ha megjelennek a fenti tünetek, és pár napon belül nem tapasztalsz kedvező változást, érdemes megmutatnod magadat orvosnak, ha ugyanis erre nem kerül sor, fennáll a veszélye annak, hogy a kórokozók megtelepednek a hólyagban, és emiatt a probléma visszatérővé vagy igen makaccsá válik. Vannak, akik azért nem keresik fel a szakembert, mert félnek az antibiotikumos kezeléstől, pedig az megfelelően alkalmazva gyorsan megszabadíthat a kellemetlenségektől. Nagyon lényeges, hogy a gyógyszer szedésével egy időben – sőt egy darabig még azután is! – probiotikumot is szedj, kivédve a kellemetlen mellékhatásokat. A felfázás azért is csalóka, mert úgy tűnhet, hogy sikerült csillapítani a gyulladást, a kórokozók azonban tünetek produkálása nélkül is jelen lehetnek, és könnyen belobbanthatják a gyulladást minden olyan helyzetben, ami fokozza az alhasi vérbőséget.

Az egész nyaralást pokollá teheti egy makacs felfázás (Fotó: iStock)

Mit tehetsz a megelőzésért?

Ami segíthet

Fontos!

Ha a tünetek néhány napon belül nem szűnnek meg a házi kezelgetés hatására sem, mindenképpen fordulj rögtön orvoshoz; ha alhasi vagy deréktáji fájdalmat érzel, belázasodsz, netán a vizeleted véressé válik, ne kísérletezgess az otthoni gyógymódokkal!

Exit mobile version