Fél év, mire bejutsz ultrahangra Újbudán

nlc | 2019. Augusztus 08.
Időpontot nem tudnak adni, csak várólistára tesznek.

Fél évet kell várni egy ultrahangvizsgálatra az újbudai szakrendelőben. Időpontot nem is tudnak adni, csak várólistára teszik a betegeket, fél év, mire sorra kerülnek – számolt be az RTL Híradója. Mindennek oka elsősorban az orvoshiány.

A Járóbeteg Szakellátók Szövetsége szerint egyre több szakember megy át a magánellátásba, és nehezen, akár féléves keresgélés után tudják csak pótolni. Álláspontjuk szerint arra lenne szükség, hogy a kórházi várólistákhoz hasonlóan az egészségbiztosító ellenőrizze, hogy hol kell a legtöbbet várni és ott beavatkozzon.

A szakrendelők nagy része önkormányzati fenntartású, így az intézmények tőlük várhatnak segítséget, ám nekik is kevés lehetőségük van arra, hogy költségvetésüket növeljék. Az újbudai önkormányzat a hírműsornak úgy nyilatkozott, több mint 800 millió forintot költöttek az elmúlt években a rendelőre, ebből 100 milliót az ultrahang-berendezésekre. A szakemberhiánnyal kapcsolatos kérdésre ugyanakkor nem válaszoltak.

A minisztérium nem reagált a Híradó megkeresésére.

A Budapesti Kormányhivatal közölte: soron kívül intézkednek a szakrendelő ügyében, és ha kell, más intézményeket is kijelölnek az ellátásra.

(A nyitókép illusztráció! Forrás: Profimedia)

Exit mobile version