nlc.hu
Egészség

Orvoshiány hatásai a szolnoki kórházban

Orvoshiány: több mint fél évet kell várni hasi ultrahang vizsgálatra a szolnoki kórházban

Az intézménynél azt állítják, az átmeneti ellátási nehézség a betegeket nem veszélyezteti.
hasi ultrahang

A szolnoki kórházban csak fél év múlva lehet időpontot kapni hasi ultrahang vizsgálatra. Erről egy érintett beteg mesélt az RTL Híradónak: “A hölgy, amikor felvette a telefont, azt mondta, hogy várólistára tud tenni egy sima hasi ultrahang esetében, ami azt jelenti, hogy amikor felszabadul hely, akkor tud nekem időpontot mondani, de ez nagy valószínűséggel 6-8 hónapot vesz igénybe”. Azt mondták neki, orvoshiány miatt nem tudnak hamarabb időpontot adni. Most kénytelen lesz magánorvoshoz menni, mert fontos lenne minél hamarabb elvégeztetnie a vizsgálatot.

Az RTL Híradónak nyilatkozó egészségügyi szakember szerint a 6-8 hónapos várakozási idő kiugróan magas és szakmailag elfogadhatatlan. “Tudjuk azt, hogy sajnos az ultrahang vizsgálatokkal országszerte a közfinanszírozott ellátásban probléma van. Túl nagy a várakozási idő. Átlagosan a 3-4 hónap gyakran előfordul” – reagált Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász, aki szerint azért kell sokat várni, mert kevés az orvos, az ultrahang vizsgálatnál ugyanis az orvosnak is személyesen jelen kell lennie.

A szolnoki kórházban jelenleg több ellátás sem érhető el: a tüdőgyógyászat egész évben szünetel, de akadozik az arc- és szájsebészet, az urológia, valamint a neurológia és stroke ügyeleti ellátás is.

Az intézménynél azt nyilatkozták, hogy a várakozási idő jelenleg valóban hosszabb, de az átmeneti ellátási nehézség a betegeket nem veszélyezteti.

Amúgy nemcsak Magyarországon, hanem Szlovákiában sem ritka, hogy hónapokat, gyakran éveket kell várni bizonyos műtétekre. Így járt a 41 éves Anna is, aki erős hasfájással fordult orvoshoz 2023-ban, ekkor derült ki, hogy epehólyagműtéten kell átesnie, ám csak 2025-re kapott időpontot. Végül magánrendelőben műttette meg magát, ott egyik napról a másikra kés alá feküdhetett.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top