Sopronban egy táborozó diákcsoport esett ágynak június 28-án, miután szalmonellafertőzést kaptak egy helyi vendéglőben elfogyasztott ebédtől. Ugyaninnen vitetett magának ebédet egy 90 éves nyugdíjas is, aki szintén kórházba került, három héttel később pedig meghalt.
„Utánanéztem, s kiderült, abban a vendéglőben, ahonnan az ételeket kapták, a diák- és a nyugdíjasmenü ugyanaz. A tények alapján nagy a valószínűsége annak, hogy ugyanattól az ételtől lettek valamennyien rosszul” – nyilatkozta az elhunyt veje, Teichtinger János a Kisalföldnek.
Az idős férfi lánya szerint édesapja idő előtti halálában közrejátszhatott a szalmonellás fertőzés. Hozzátette, apját a halála előtti napon helyezték át a krónikus belgyógyászati osztályra, és az ekkor készült zárójelentés szerint még mindig jelen volt szervezetében a szalmonella.
A vendéglőben a fertőzés után néhány nappal tartott hatósági vizsgálat a pénteki ételmintából szalmonellát nem mutatott ki, ugyanakkor járványtani kapcsolatot állapítottak meg a táborozók megbetegedése között, amely feltételezhetően élelmiszer-eredetű.
Teichtingerék úgy tudják, a vendéglő ellen higiéniai problémák miatt kezdeményeztek eljárást.
A megyei kormányhivatal a lapot úgy tájékoztatta, hogy a vendéglő üzemeltetőjére a tapasztalt hiányosságok miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki.