Egészség

Tehetsz érte bármit, hogy ne legyen szalmonellás a gyereked a táborban?

Itt a nyár, sokan elküldik a gyereket nyári táborba, ahol bizony mások főztjét eszi. Tehet bármit a szülő, hogy ne fertőzéssel jöjjön haza?

Mit tehetsz, hogy ne legyen szalmonellás a gyereked a táborban?„Párizsi szelet” – valószínűleg az volt a ludas egy Szeged melletti táborban, ahol majdnem negyven gyereket ütött ki a szalmonella. Nem sokkal előtte bölcsisek is megbetegedtek, ők is fertőzött ételt kaptak. Ha benyeltük a szalmonellát, akkor 8–48 órán belül észre fogjuk venni. Hasfájás, hányás, hasmenés, akár 40 fokos láz a tünete, de általában 3-5 napon belül elmúlik. A szalmonella a nyári hónapokban azért gyakoribb, mert a rosszul tárolt élelmiszerekben a baktérium könnyedén elszaporodik. Csak szerencse kérdése, hogy megússzuk?

 A tojás volt a főbűnös

„Rakott ételek, sodók, madártej, tojás, saláta” – csak néhány étel azok közül, amit jobb, ha nem főznek a nyári táborok konyhájában Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője szerint. „Ha szakszerűen teszik, minden higiéniai és technológiai szabályt betartanak, akkor – ha fertőzött alapanyag kerül is a konyhába – alapos főzés után is biztonsággal meg lehet enni” – teszi hozzá a Nők Lapja Café kérdésére az osztályvezető. Régebben a tojás volt a főbűnös a szalmonellafertőzésért, de ugyanúgy okozhatja baromfihús, nyers hús, legyek, rágcsálók vagy fertőzött dolgozó. Hát, nehezen tudjuk eldönteni, melyik a rosszabb! „Ilyenkor nyáron gyakrabban ellenőrizzük a nyári táborok konyháit, tavaly jó tapasztalataink voltak” – folytatja Zoltai Anna. Ami jó hír, hogy a nyári gyerektáborok sokszor inkább „kintről” hozatnak ebédet a gyerekeknek, egy olyan konyhából, ahol egyébként egész évben főznek, nem pedig egy ideiglenes nyári konyhán készül az étel. „A szalmonellabaktérium 70 fok felett elpusztul, ezért fontos a megfelelő hőkezelés” – ezt már Varga Krisztina, a T. S. Gastro Kft. dietetikusa mondja, aki kifejezetten a fertőzésveszély elkerülésére figyelve állítja össze a gyerektáborok menüjét. Náluk is kifejezetten kerülik a majonézes ételeket, de a máglyarakást, a tiramisut és a vadast is.

Bizalmi kérdés

Hogy mit csinálhat a szülő, ha elküldi a gyerekét táborba, hogy ne kapjon a fia vagy lánya ételmérgezést? Megbízhat a tábor vezetőjében, nagyjából ennyit tehet. „Mielőtt elküldik a táborba a gyereküket, feltétlenül kérdezzék meg a tábor szervezőjét, honnan hozzák a meleg ételt a gyerekeknek, milyen konyhából, meggyőződtek-e arról, hogy a konyha alkalmas a tábor ellátására” – javasolja a szülőknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. Egyébként egy konyhát akkor is bezárathat a hatóság, ha csak egy gyerek fertőződött meg, de olyan is lehet, hogy fertőzés után is tovább főzhetnek, ha mondjuk százan betegedtek le, akkor is. „A lényeg, hogy lássuk: minden feltétel adott, hogy a továbbiakban biztonságosan főzzenek a konyhában” – teszi hozzá Zoltai Anna. Olyankor az Élelmiszer-biztonsági Hivatal állítja össze a tábor menüjét: hát, madártej az nincs benne…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top