Gasztro

Vége a halálos ételmérgezéseknek: jönnek az ételnyomozók!

Amerikában megelégelték a bizonytalan származású, minőségű és sok esetben egészségre káros ételeket. Saját ételrendőrséget hoztak létre, amire nyomós okuk volt.
Vége a halálos ételmérgezéseknek: jönnek az ételnyomozók!Sajnos Franciaországban is ölt már a hamburger

Minden hatodik amerikai évente legalább egyszer ételmérgezést szenved. Ez 48 millió embert jelent, ami egyáltalán nem elhanyagolható szám. Különösen annak fényében, hogy ebből kb. 3000 eset halállal végződik.

Egy tavaly szeptemberi eset hatására, amikor Kínában néhány gyanús beszállítót próbáltak vizsgálni, de azok megtagadták az együttműködést, az Egyesült Államok jelentősen lépéseket tett az ételek biztonságossá tétele érdekében: idén januárban Obama elnök elfogadtatta azt a törvényt, amelynek értelmében az FDA (Food and Drug Administration vagyis Étel- és Gyógyszer-ellenőrző Hivatal) költségvetését 1,4 milliárd dollárral növelték.

Az összeg lehetővé teszi több száz ételnyomozó alkalmazását, akiknek az a dolguk, hogy az élelmiszert gyártó külföldi vállalatokat ellenőrizzék még a saját országukban. Míg korábban az FDA kb. a beszállított élelemmennyiség egy százalékát tudta csak ellenőrizni, az új törvénytől jóval eredményesebb fellépést várnak. Felvetődik a kérdés: előfordulhat, hogy amerikai ételrendőrök Tokajban „nyomozva” döntik majd el, alkalmas-e a borunk amerikai fogyasztásra?! Egyébként nekünk, magyaroknak nem kéne vigyázni az importételekkel?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top