Itt az élő Joker: kóros nevetési rendellenességtől szenved ez a férfi

nlc | 2019. Október 20.
Még a menyasszonya halálakor is csak nevetni tudott.

Scott Lotan kóros nevetési rendellenességgel él, akárcsak a Joaquin Phoenix által alakított Arthur Fleck, a Jocker című filmből. A Virginia állambeli Beach-ből származó férfi a sclerosis multiplex egyik ritka tünetétől szenved, ami miatt spontán, akár 10 percig eltartható nevetőgörcsök jönnek rá. A 47 éves férfi számára egyáltalán nem poénos ez a dolog, sőt kifejezetten kimerítő és fájdalmas, ráadásul számtalanszor kerül miatta kínos helyzetekbe.

Volt olyan, hogy nem szolgáltak ki egy étteremben, és távozásra szólítottak fel, mert a személyzet azt hitte, rajtuk nevetek” – nyilatkozta Scott.

A legszörnyűbb eset mégis az volt, amikor Lotan egy balesetben elveszítette a menyasszonyát és az édesanyját az eljegyzési partiról hazatérve. „Emlékszem, nem tudtam abbahagyni a nevetést, miközben a rendőrség kihallgatott.” Nem csoda, ha ezek után a szégyen miatt megpróbálta elszeparálni magát az emberektől.

Scott megpróbál tisztában lenni önmagával, és noha tudja, hogy nem tehet betegségéről, nagyon tart attól, hogy mások bolondnak vagy pszichopatának gondolják. Úgy érzi, azonosulni tud Joaquin Phoenix által bravúrosan megformált karakterrel. „Az emberek csak néznek rád. Megpróbálod elmagyarázni nekik, de azt hiszik drogos vagy totális elmebeteg vagy. Azt hiszem, a filmben nagyon jól elkapták a megértés hiánya miatt kialakult elszigeteltség frusztráló érzését. Úgy éreztem a filmet nézve, mintha a tükörbe pillantanék.

A rendellenesség sokszor fulladással és fájdalommal jár, ennek ellenére Lotan inkább a jó oldalát próbálja nézni a betegségének. „Többnyire az egészből viccet csinálok, ha a gyerekeimmel vagyok” – mondja.

Forrás: Ladbible

Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés
Exit mobile version