Jakab Ferenc a járványról: gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe

nlc | 2020. Október 02.
Ha nem lesz változás, a következő egy hónapban drasztikusan több koronavírus-fertőzött lesz az országban, és kimerítjük az egészségügy kapacitásait, figyelmeztet Jakab Ferenc virológus.

„Ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni, és baj lehet belőle” – mondta a koronavírus-járvány hazai alakulásáról Jakab Ferenc virológus egy online beszélgetésen, amelyet Constantin Tamás gyermekorvos szervezett.

A 444 cikke szerint Jakab azt mondta: ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám. Egyelőre nem látják, hogy a járvány csúcsosodna vagy platózna, csak emelkednek a számok, és a virológus bevallotta, nem túl optimista.

A szakember közölte, hogy már most is emelkedik a fertőzöttek átlagéletkora: néhány héttel ezelőtt 30 év körül volt, mára elérte a 40-et. Ezért szerinte arra kell számítani, hogy egyre nagyobb arányban fognak megfertőződni az idősek, többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre, és növekedni fog a halálozások száma. Hozzátette, hogy lassan kimerítjük a tesztelési kapacitásainkat.

Jakab Ferenc beszélt az iskolai, óvodai kötelező lázmérésről is. Szerinte „sem szakmailag, sem járványügyileg nincs semmi értelme, irreleváns döntés”. Ezt azzal indokolta, hogy

Probléma lehet az is, hogy amíg tolongva várnak a gyerekek a lázmérésre, simán megfertőzhetik a többieket a tünetmentesek. Jakab Ferenc több értelmét látná, ha nem a bejáratnál, hanem a tömegjeleneteket elkerülve, az osztályteremben történne a lázmérés. Amúgy meg felelős szülő nem engedi iskolába a lázas gyerekét.

Összegzésként a virológus azt mondta, „olyan járványban vagyunk, ami normális, racionális gondolatokkal, cselekedetekkel, a szabályok betartásával kontroll alatt tartható lenne. Nem kéne az országot, a gazdaságot leállítani. Egyszerűen józan, paraszti ésszel végig kéne gondolni, amit a szakemberek mondanak.” Ráadásul ezzel két legyet üthetünk egy csapásra, mert a Covid-19 elleni óvintézkedésekkel az influenzajárványt is vissza lehet szorítani, a déli féltekén például el is maradt.

(Kiemelt kép: Facebook/Dr. Constantin Tamás)

Így alakult a koronavírus-járvány az elmúlt napokban:

Exit mobile version