A Nature Food tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányból kiderült, hogy a tápszer elkészítése során a műanyag cumisüvegek óriási mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki. A szakemberek szerint szoros kapcsolat van a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb a folyadék (a benne lévő tápszer vagy a sterilizálásához használt víz) annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás – írja az MTI.
A kutatók megvizsgálták a cumisüvegek mikroműanyag-kibocsátását a tápszer elkészítésekor a nemzetközi szervezetek ajánlásait követve. Megbecsülték, hogy egy 12 hónapos kisgyermek mennyi mikroműanyagot nyelhet le 48 országban és térségben. Kimutatták, hogy a polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nanoműanyag részecskét bocsáthatnak ki literenként. Ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra nő, akkor kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére. Más polipropilénből készült termékek, mint a vízforralók vagy az uzsonnás dobozok is hasonló mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki – hívták fel a figyelmet a kutatók.
Ezt a mennyiséget azonban jelentősen csökkenteni lehet a sterilizálás és a tápszer elkészítése eddigi módjának módosításával. A sterilizált cumisüveget legalább háromszor kell kiöblíteni felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel, amelyet nem műanyag (hanem üveg vagy rozsdamentes acél) melegítőben melegítenek fel. A tápszer elkészítésénél is nem műanyag melegítőben kell a forró vizet és nem műanyag edényben kell a tápszert elkészíteni, amelyhez mintegy 70 Celsius-fokos vizet kell használni. Szobahőmérsékletűre le kell hűteni a kész tápszert és átönteni egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe. A kutatók javasolják, hogy ne melegítsék fel a kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben, és ne rázzák erősen a tápszert a cumisüvegben.