Cukorbetegséget okozhat a gyerekeknél a koronavírus?

S. Z. | 2021. Június 01.
Egyelőre kérdéses, hogy cukorbetegséget okozhat-e a koronavírus, de a Covid képes olyan betegségeket generálni, amelyek az egész életre meghatározóak lehetnek.

A szakorvosok azt figyelték meg, hogy az 1-es típusú cukorbetegség tüneteivel hozzájuk forduló gyerekek majdnem mindegyike megfertőződött korábban a koronavírussal – számolt be az ATV.

Póta György házi gyermekorvos szerint ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a Covid tud generálni olyan, elsősorban az autoimmun kategóriába tartozó betegségeket, amelyek egy egész életre meghatározó kihatással bírnak. Ezért szerinte fontos lenne, ha a 16 évesnél fiatalabbak is megkapnák az oltást.

A Magyar Diabetes Társaság szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában ok-okozati szerepet játszik a koronavírus, de az sem zárható ki, hogy van hatása a fertőzésnek.

Falus András immunológus szerint azért ilyen színes a fertőzés utáni szövődmények palettája, mert mitokondrium betegségeket okoz a vírus. Azokat a sejtrészecskéket is megtámadja, amelyeket az energiatermelésért felelősek, valamint érgyulladásokat eredményez, ami rengeteg szervet érint, hiszen mindegyiknek van vérellátása.

(Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor)

Poszt-Covid az nlc-n:

Exit mobile version