Hosszú távon a Sinopharm-, a Szputnyik V és az AstraZeneca-oltás teljesít a legrosszabbul

nlc | 2022. Február 23.
Elkészült az első tanulmány az itthon használt vakcinák hatékonyságának alakulásáról

Megjelent egy tanulmány, amely először közöl adatokat arról, hogy a Magyarországon a koronavírus elleni vakcinák közül melyiknek a hatékonysága idővel hogyan csökken. A Telex számol be részletesen a felmérésről, mely szerint leginkább a kínai és az orosz, illetve AstraZeneca-vakcina hatékonyságán látszik meg az idő, a legjobban pedig a két mRNS-vakcina, azaz a Moderna és a Pfizer–BioNTech oltása tartja magát. Jellemzően ez utóbbit adják itthon harmadik adagként, amelynek főleg a gyorsan csökkenő hatékonyságú vakcinák esetében látványos a hatása.

Fotó: MTI

Magyarország különleges helyzetben van, hiszen hatféle Covid-vakcinát is használunk, amelyekből ráadásul kettőről, a kínai Sinopharm-vakcináról és az orosz Szputnyik V-ről jóval kevesebb adat érhető el a szakirodalomban, így a hazai adatok elemzése tudományos szempontból is kiemelten fontos: kevés olyan ország van még a világon, ahol azonos feltételek mellett, egy nagyjából homogén csoporton lehetne összehasonlítani ennyiféle vakcina teljesítményét. Az ilyen vizsgálatok elvégzésének a vakcinák iránti bizalom erősítésében is szerepe lehet. Mégis viszonylag kevés hazai adat látott eddig napvilágot arról, hogy melyik oltás hogyan teljesít a koronavírussal szemben.

Az idézett tanulmány most vált elérhetővé, a szerzői a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoport hat tagja: Horváth J. Krisztina (SE ESK), Ferenci Tamás (Óbudai Egyetem), Ferenczi Annamária (SE ESK), Túri Gergő (SE ESK), Röst Gergely (Szegedi Tudományegyetem) és Oroszi Beatrix (SE ESK). A Telex úgy tudja, hogy egyelőre preprint, azaz még lektorálatlan kézirat változatban tették közzé, de szerzői már beadták egy nemzetközi szaklaphoz, ahol elbírálás alatt áll.

 

Exit mobile version