nlc.hu
Egészség

Megpróbáltuk felvenni az ötödök koronavírus elleni oltást

„Nem könnyű most oltást felvenni annak, aki oltakozni akar”

Ha az elmúlt néhány hétben náthás voltál és/vagy köhögtél, akkor Rusvai Miklós vírusszakértő szerint jó eséllyel túl vagy a Covid legújabb variánsa, az Eris okozta fertőzésen. A vírus jelenleg is tombol, a szakember szerint nagyjából most járhat a csúcson. Érdemes lenne újra oltakozni? Megvédhet a maszkhordás?

Hétről hétre növekszik a koronavírus koncentrációja a magyarországi szennyvizekben, a nyár vége óta egyértelműen felfutóban van a Covid legújabb hulláma, amit hazánkban többségében az úgynevezett Eris variáns okoz. Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója nemrég a Népszavának elmondta, szerinte a magyarok átoltottsága és immunitása korosodik, vagyis vészesen gyengül, így itt lenne az ideje az újabb oltási hullámnak a magyar lakosságnál. A magyar járványügyi hatóság a lapnak adott válaszában jelezte: szerintük a fertőzések csak elszigetelten fordulnak elő, tehát nincs szó a járvány országos terjedéséről, viszont védőoltás továbbra is rendelkezésre áll az oltópontokon és a háziorvosoknál.

Oroszi Beatrix ajánlásával

Figyelembe véve Oroszi Beatrix ajánlását, megpróbáltam jelentkezni egy újabb adag védőoltásra. 43 éves férfi vagyok, eddig négy Covid elleni védőoltást kaptam. Az első kettő még orosz volt, a harmadik a Johnson & Johnson egydózisú vakcinája, a Janssen, a negyedik pedig egy Pfizer. Az utolsót tavaly augusztus elején, vagyis több mint egy éve vettem fel. Első körben az EESZT rendszerben próbáltam regisztrálni, de a TAJ-számom és a születési dátumom megadása után a rendszer közölte velem, hogy nem vagyok jogosult újabb védőoltásra. Tettem egy újabb próbát, de az eredmény ugyanez lett.

Rusvai Miklós vírusszakértő a megkeresésünkre elmondta, ő úgy tudja, ma már a háziorvosoknál csak igényelni tudjuk az oltást, de oltatni ott már nem lehet: a háziorvos csak továbbutalja a pácienst az oltóközpontnak. Másodkézből, háziorvosoktól arról értesült – bár ez mostanáig hivatalosan nem volt kommunikálva –, hogy az oltás menete is az, hogy csak a háziorvosok utalhatják az oltópontokra a pácienseket, és aki csak magától beállít oda, azt jó eséllyel elküldik. Többen maguk is hasonló tapasztalatokról számoltak be a magyar egészségügyben a közösségi médiában. A háziorvosok már csak azért sem oltanak a rendelőjükben, mert nagyon leesett az igénylések száma, egy csomagban pedig több vakcinaadag is van, és félő, hogy a kibontás, és egy jelentkező beoltása után az összes többit ki kellene dobni.

Jól jellemzi a kialakult helyzetet, hogy az oltópontokról szinte lehetetlen naprakész információkhoz jutni az internetről: szinte minden ezzel kapcsolatos információ (oltópontok listája, nyitvatartási idő…) még 2022-ből származik… „Nem könnyű most oltást felvenni annak, aki oltakozni akar” – summázza a szakember.

Covid tesztet végezenek orrból

Fotó: MTI/EPA/EFE/Andre Coelho

Kérdeztük ezzel kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyászati Központot is, akiktől e-mailben az alábbi választ kaptuk:

A koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető. Jelenleg országszerte a megyei kórházakban, illetve Budapesten 5 kórházban működik oltópont. Az oltópontok nyitvatartásával kapcsolatban az adott kórház honlapjáról tájékozódhatnak, illetve továbbra is igénybe vehető az EESZT időpontfoglaló felülete. Az 5. oltás (harmadik megerősítő oltás) beadásáról egyéni mérlegelés alapján mindig az oltóorvos dönt a védőoltást igénylő személy egészségi állapotának, krónikus betegségeinek és gyógyszerelésének figyelembe vételével. A harmadik megerősítő oltás nem ellenjavallt, amennyiben az oltóorvos (akár háziorvossal, akár szakorvossal történt konzultációt követően) indokoltnak látja.

A slusszpoén? Ennek örömére a háziorvosnál is megpróbáltam az igénylést az ötödik oltásra. Azt az információt kaptam, hogy a rendelőben nincs lehetőség oltakozásra, és mivel nincs hivatalos állásfoglalás az ügyben, nem tudnak mit mondani róla. Azt javasolták, hogy próbálkozzak kórházi oltóponton…

Tombol a vírus, de annyira ne féljünk tőle

Rusvai Miklós vírusszakértő szerint a jelenlegi járványhelyzet kialakulásához kiváló táptalajt nyújtott Magyarországon az augusztusi hónap, amikor sorra érték egymást hazánkban az olyan külföldieket is vonzó tömegrendezvények, mint a Forma 1-es futam, a Sziget fesztivál vagy épp az Atlétikai Világbajnokság, ahol külföldről rengetegen hozhatták be az új variánst, ami aztán szeptember elejével az újranyitó óvodákban és iskolákban robbanhatott be igazán. A szakember szerint a vírus mostanában leginkább azokban a családokban terjed, ahol van óvodás- vagy iskoláskorú gyermek. Rusvai úgy látja, a felső légúti betegségekkel küzdők nagy része mostanában covidos, csak nagyon kevesen akarnak közülük tesztelni.

Ugyan a szakember szerint a vírus terjedése rendkívül gyors, azért túlzottan talán nem szükséges aggódnunk miatta.

Az Eris olyan, mint egy nátha, sőt tulajdonképpen már egy nátha. Idővel náthává szelídült a korábban halálesetet okozó vírus. A koronavírusok általában erre a sorsra jutnak.

Rusvai szerint a helyzet nem annyira súlyos, hogy ismét bevezessék a kötelező maszkhasználatot (bár erre egyes egészségügyi intézményekben már van példa, bár ott sok a különösen veszélyeztetett). Maszkot persze ettől még lehet hordani, de főképp az immunhiányosaknak, transzplantáción átesetteknek, immunszupresszáltaknak, dialízis- vagy tumorellenes kezelésben részesülőknek ajánlott. Számukra az újabb védőoltás is erősen ajánlott.

Ha valakinek jó az immunrendszere, annak nem feltétlenül van szüksége oltásra már csak azért sem, mert az elmúlt egy évben legalább egyszer szinte mindenki átesett már a Covidon, és emiatt biztosan természetes immunizálásban részesült.

Egybevág a szakember véleményével a hatóság szerkesztőségünknek küldött válasza is:

A koronavírus Eris variánsa jelen van hazánkban is, fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké, de a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony. A megbetegedés tünetei a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetekkel – lázzal, fejfájással, orrfolyással, torokfájással, izom- és ízületi fájdalommal, gyengeséggel – jellemezhetők. A magyar lakosság átoltottsága magas, a többség három oltást is felvett, ami egy esetleges újabb fertőzés ellen is erős védelmet ad.

Covid molekula a falon

Fotó: Indranil MUKHERJEE / AFP

Nem lesz nagy őszi oltáskampány (?)

Bár erről már nem tesznek közzé folyamatosan adatokat, Rusvai Miklós úgy tudja, hogy aki jelenleg oltásra adná a fejét, az jó eséllyel Pfizert fog kapni. „Lehet, hogy valamennyi Moderna is van, de másról én nem tudok.” A többi Magyarországon korábban használt oltástípus (Szputnyik V, Sinopharm, AstraZeneca, Janssen) a raktárakból már vagy elfogyott vagy lejárt, vagy már nem elérhető, mivel nem lehet belőlük újrarendelni.

Az már szinte biztosnak vehető, hogy a kormány nem készül átfogó őszi oltási kampányra. Rusvai úgy tudja, a Pfizer legújabb variánsokra fejlesztett vakcinájából Magyarország összesen 300 ezer darabot – ez a töredéke annak, ami korábban rendelkezésre állt – rendelt az őszi szezonra, amiből arra lehet következtetni, hogy csak a leginkább veszélyeztetettek oltására készülnek. A szakember azonban ezt nem tartja elhibázott lépésnek.

Utoljára 2021 augusztusában oltattam magam, és nem is kívánok újabb oltást felvenni. Bízom annyira az immunrendszeremben, hogy a rendszeres újrafertőződés hatására az immunitásom gyakorta felfrissül. A fertőzés átvészelésénél jobb immunitás nem létezik, a vakcina biztos nem tud ennyire jó hatásfokkal működni, ráadásul ma már elmondhatjuk, hogy azért van egy kis kockázatuk is. Ugyan több tízezerből csak egy esetben, de mégis előfordulnak egészségkárosító mellékhatások, ami a férfiaknál elsősorban szívizomgyulladás, a nőknél pedig a cikluszavarok formájában jelentkeznek.

Rusvai szerint meg kell tanulnunk együtt élni a járvánnyal. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a jövőben várhatóan minden nyár végén/kora ősszel, valamint tél végén/tavasz elején várhatók majd az újabb Covid-hullámok.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnál e-mailben arról is érdeklődtünk, jelenleg milyen oltóanyagok elérhetők az országban és ezek mennyire hatásosak a most terjedő variánsokkal szemben, de a többi kérdésünkkel ellentétben erre nem válaszoltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top