nlc.hu
Egészség

Covid-védettség Magyarországon

Covid: újra be kellene oltani a magyarokat, vészesen gyengül az immunitás

Különösen a 60 év felettieknél sürgető az immunitás megerősítése.
Covid-oltás

A nemzetközi szakmai testületek szerint frissíteni kell a Covid-19 elleni oltóanyagok összetevőjét, és már nem érdemes az eredeti vuhani törzs elleni vakcinával oltani, ám egyelőre nem tudni arról, hogy Magyarország milyen oltóanyagot rendelt vagy rendelhet az őszi szezonra – írja a Népszava.

Most a 60 év felettieknél sürgető az immunitás megerősítése, mert védettségük az idő múlásával csökkent – a többi között ez derült ki a Covid-19 elleni védőoltások eredményességét elemző kutatásból. A friss vizsgálat szerint „korosodik”, azaz vészesen gyengül az átoltottság és az immunitás, amit a védőoltásokkal a hazai lakosság az elmúlt években megszerzett.

Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója szerint nincs okunk különösebb lazításra, a világjárvány ugyanis folytatódik.

A Népszava értesülései szerint a háziorvosok még nem oltanak, mert azt nem indokolja járványügyi helyzet, illetve a magyar járványügyi hatóságtól is azt nyilatkozták, hogy a Covid-fertőzések döntő többsége jelenleg csupán elszigetelten fordul elő, és nincs országos járvány.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/EPA/Action Press pool/Christian Marquarrdt 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top