nlc.hu
Egészség

Pirola, az új covid-variáns

Megszólalt Szlávik János az újabb, gyorsan terjedő covid-mutációról

Továbbra is a védőoltás nyújtja a legerősebb védelmet.
covid

Egy hónapja jelent meg Magyarországon és azóta rendkívül gyorsan terjed koronavírus új variánsa, az Eris, ám a szakemberek szerint ez jóval enyhébb lefolyású, mint a korábbi mutációk, ezért nem lesz szükség korlátozó intézkedésekre.

Egyelőre a kórházakban nem több a kórházi bentfekvést igénylő eset és nem több az intenzív osztályon fekvő esetek száma” – nyilatkozta az RTL Híradónak Szlávik János infektológus főorvos, aki úgy látja: a koronavírus az influenzához hasonló betegséggé enyhült, és mivel az emberek többsége oltott, ez megfelelő védelmet nyújt.

Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a következő járvány során be kéne vezetni új intézkedéseket, kötelező maszkhasználatot vagy lezárásokat” – hangsúlyozta Szlávik, aki ettől függetlenül úgy látja, érdemes ősszel is kérni a koronavírus elleni védőoltást.

Eddig már 15 országban azonosították a legújabb, Pirola névre keresztelt variánst is. Az új variáns molekulájának a felszínén rengeteg változás van a korábbiakhoz képest, a tünetei azonban hasonlóak a rendkívül gyorsan terjedő Erishez.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnál azt mondták, a koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható, ám indokolt esetben javaslatot tesznek a szükséges járványügyi intézkedésekre. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a megbetegedés ellen továbbra is az oltás adja a legerősebb védettséget.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Balázs Attila 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top