nlc.hu
Kert

Vasárnapi fűnyírás-tilalom

Tilos vasárnap füvet nyírni ezeken a településeken

Van, ahol akár 200 ezres bírságot is kiszabhatnak!
fűnyírás,

Beköszöntött a fűnyírás és a kertészkedés időszaka. Aki kertes házban él, kénytelen rendben tartani a kertet, ám tisztában kell lennie a helyi csendrendelettel, mert komoly bírságot is kaphat, ha rossz időben áll neki ennek a tevékenységnek. A főváros agglomerációjában ráadásul eltérő csendrendeletek vannak érvényben – derült ki a budapestkornyeke.hu portál összeállításából.

Általában tilos a 90 decibelnél hangosabb tevékenységek végzése este 8 és reggel 6 óra között, de a legtöbb agglomerációs településen még szombaton 8-tól 18 óráig is engedélyezett a fűnyírás.

Az egyik legszigorúbb szabályozás a Pest vármegye Pátyon van, ahol a helyi önkormányzat vasárnaponként egyáltalán nem engedélyezi a zajkeltést, így a fűnyírást sem. Szombaton 20 óráig, hétköznapokon pedig csak 8 és 20 óra között lehet nagy zajjal együtt járó munkákat végezni.

Érden már engedékenyebb az önkormányzat, ott hétköznap 8 és 19 óra között, szombaton és munkaszüneti napokon pedig 9-12 óra között lehet hangosabb tevékenységeket végezni, vasárnapra nincs semmilyen szabály előírva. Aki viszont megszegi a szabályokat, 50-200 ezer forintos bírsággal kell számolnia.

Mogyoródon a leglazább szabályok vannak érvényben a zajkeltéssel kapcsolatban. Itt nem határoztak meg pontos időkorlátokat a zajkeltés tilalmára vonatkozóan. A körülmények döntik el, hogy egy zajkeltés szükséges, illetve indokolt-e, és ezt tűrniük kell-e a szomszédoknak. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top