Életmód

Ne feledkezz meg a novemberi kerti teendőkről!

Mielőtt megérkeznek a mínuszok, még van egy utolsó, nagy menet a kertben. Élvezd ki, amíg lehet!

Az októberi időjárás kegyes volt hozzánk, szinte végig kitartott a csodálatos, napsütéses indián nyár. Ennek köszönhetően a kert is tovább maradt aktív, a növények még nem tértek téli nyugovóra. Viszont most már beköszöntöttek a hűvös esték és nappalok, így ideje a kertet is felkészíteni az éjszakai fagyokra, ha nem szeretnénk, hogy kárba vesszenek a veteményesünk ízletes termései, vagy megfázzanak a mediterrán dísznövényeink.

A levelek még hetekig hullani fognak, de az jó, szeretjük (Fotó: iStock)

Válasszunk egy kellemes, csapadékmentes hétvégi napot, és töltsünk egy kis időt a szabadban! Fogjuk be az egész családot, és menjünk végig a kerti teendőkön, így télire tele lesz az éléskamra, tavasszal pedig csodálatos kert fogad majd minket, mikor megjelennek az első napsugarak. Lássuk, mit kell novemberben elvégezni a ház körül!

Elő a gereblyével!

A fák már javában hullatják a leveleiket, viszont ahhoz, hogy a fű a kertben ne pusztuljon majd el a levegőtlenség miatt a hó alatt, jobb, ha szorgalmasan összegereblyézzük az avart és az ágakat. Ezek mind mehetnek a komposztálóba, ahol tápanyagban gazdag komposzt válik majd belőlük, ami remekül hasznosítható ültetésnél vagy rosszabb minőségű, kiélt talajok feljavításához.

Ha nincs komposztálónk, szállíttassuk el a zöldhulladékot, de semmiképp se kezdjünk avarégetésbe!

A gyepről és a veteményesből érdemes kipucolni a faleveleket, ellenben a fagyérzékeny növények köré nyugodtan odahordhatunk belőlük egy keveset, hogy megóvjuk őket a közelgő hidegtől.

Jöhet az utolsó fűnyírás

Mivel egész októberben napos, meleg idő volt, a fű és a gyep növekedése egyáltalán nem állt meg, így érdemes beiktatni még egy utolsó fűnyírást, mielőtt kipucolnánk és gondosan eltennénk a fészerbe a fűnyírót. Most már ne vágjuk túl rövidre a gyepet, mert hacsak nem lesz 20 fok egész télen (ami nem túl valószínű), már nem nő tovább. A trágyázást és a levegőztetést már októberben elvégeztük, így most már csak igazítsuk meg kicsit a kert díszét, és nyugodtan dőljünk hátra.

Takarítsuk be a finomságokat

Bár egyre kevesebb a kerti munka, ez közel sem jelenti azt, hogy a veteményes nem lát már el minket mindenféle földi jóval. Még a fagyok beállta előtt be kell takarítani az ősz kedvencét, a sütőtököt, valamint a kelbimbót, a póréhagymát, a csicsókát és a gyökérzöldségeket, a burgonyát és a fejes káposztát is. Már amennyiben ültettünk ilyesmit, természetesen. 

Novemberi betakarítás macskával. Egyfajta csendélet (Fotó: iStock)

Hosszú ideig tudjuk őket tárolni száraz, hűvös helyen, ha még a fagyok beállta előtt és száraz időben takarítjuk be őket, így biztosan nem indulnak majd rothadásnak a kamrában.

Mit kell ilyenkor ültetni?

A veteményesben most kell tél alá vetni vagy duggatni többek között a fehérrépát, fokhagymát, sárgarépát, spenótot, salátát és hagymát, de jöhet még az orvosi zsálya és a medvehagyma is.

Szintén a fagyok beállta előtt – amíg nem kemény a talaj – ültethetők a gyümölcsfák és a cserjék, melyek töve körül ültetés után mindenképp halmozzuk fel a talajt, hogy megóvjuk a hidegtől a gyökereket.

Az örökzöldek fagyérzékenyebbek, azokat ilyenkor már ne ültessük. Hagymásokat (nárcisz, tulipán stb.) viszont még ültethetünk, hogy már kora tavasszal színpompás kert fogadjon minket, mikor beköszöntenek az első melegebb napok. A hagymákat magasságuk két-háromszorosának megfelelő mélységben helyezzük a talajba.

A cserepeseknek ideje beköltözni

Főleg a mediterrán növényeknek – például a leandernek és a bougainvilleának – nem tesznek jót a hideg éjszakák, így a verandán, teraszon és erkélyen díszelgő cserepes növényeket most költöztessük be. Tehetjük őket a lépcsőházba, de ha van olyan szoba, amit nem használunk, és így fűtetlen, az is ideális lehet számukra, a fűtött, száraz levegőjű lakásban ugyanis a leveleik elsárgulhatnak és lehullhatnak. A balkonládákban lakó muskátlikat is érdemes ilyenkor áttelepíteni a lépcsőházba. A kertünk hálás lesz a kései gondoskodásért, és tavasszal szebb lesz, mint valaha.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top