Életmód

Végre itt az ősz, újra élvezet a kertészkedés

Végre nem sülünk meg, ha kimegyünk a kertbe. Van is egy csomó örömteli teendőnk: ideje betakarítani, felerősíteni a talajt, elültetni, szétültetni, visszanyesni.

Ahogy beindul az ősz, egyre kellemesebb a természetben időt tölteni, mert végre nem olvadunk el, vagy sülünk ropogósra, ha kimegyünk. Ha nincs is időnk több napos családi kirándulásokra, vagy az eső folyton keresztülhúzza a számításainkat, a kertbe bármikor kimehetünk, hiszen ott van karnyújtásnyira, és akár egyetlen napsütéses órát is könnyedén ki tudunk használni. A kertészkedés közben szellemileg kikapcsolódhatunk, feltöltődhetünk D-vitaminnal, és mint azt már megírtuk, az alakunkat is formában tarthatjuk vele.

Frissen felszedett krumpli, de szép! (Fotó: iStock)

A kert számos feladatot tartogat számunkra ősszel, hiszen ilyenkor még bőven akad szüretelni való a veteményesben, miközben lassan felkészíthetjük az udvar egyes részeit a téli pihenőidőszakra. Aki pedig tavasszal minél előbb szemet gyönyörködtető virágligetre és termést hozó konyhakertre vágyik, annak most kell előrelátónak lennie, még mielőtt beállnak az első fagyok. Jöjjön tehát nyolc elengedhetetlen kerti teendő, amiket ősz folyamán ideális elvégezni.

Szellőztesd a gyepet

Nyáron az egész család a kertben szaladgál, focimeccsek, tollaslabdacsaták, na meg a kerti partik is mind az udvaron zajlanak. Így a szezon végére a gyep kissé megfáradtnak tűnhet, ősszel tehát nem szabad megfeledkezni a fellazításáról és szellőztetéséről. Ehhez elegendő egy vasvilla, amit mélyen a gyepbe kell szúrni, majd a nyelét óvatosan megmozgatni előre-hátra, és végigmenni így az gyepfelületen. Ezzel fellazíthatjuk az összetömörödött szálakat, és nem fognak elhalni. Erre a munkára válasszunk csapadékmentes időszakot.

Szüretelj a veteményesben és a gyümölcsösben

Az eper és a görögdinnye már nyilván leérett, de ez nem jelenti azt, hogy az őszi konyhakert és gyümölcsös ne tartogatna megannyi, finomabbnál finomabb termést. Használjuk ki még a tél beállta előtt, hogy friss zöldséghez és gyümölcshöz juthatunk, hűvös helyen tárolva ezek nagy része még sokáig eláll.

Szüreteljük le az almát, a körtét, a szilvát és a szőlőt is,  valamint a vasárnapi ebédnek valót is takarítsuk be a veteményesből. A krumpli, az édesburgonya, a répa, a bab, a brokkoli, a káposzta, sőt a fűszernövények is mind ott várnak ránk a konyhakertben, hogy feltöltsük velük a kamrát, meg persze a vitaminháztartásunkat.

Ásd fel a kiürült ágyásokat

Ahogy haladunk előre az őszben, egyre több ágyás fog kiürülni a kertünkben, ezek kötött talaját ilyenkor érdemes felásni. Hogy minél jobb legyen a talaj állapota, megszabaduljon a gyomoktól, és megtartsa a csapadékot, fontos, hogy minél mélyebben lazítsuk fel a földet. A forgatásról ma már megoszlanak a vélemények, újabban azt mondják, jobb nem bolygatni a föld mikrovilágát, szóval a tudomány jelenlegi állása szerint elég egy kiadós kapálás is. Kivéve, ha komposztot vagy trágyát terítünk, mert azt muszáj beforgatni. Ne feledkezzünk meg a gyümölcsfák aljáról és a virágágyakról sem!

Itt az ideje átültetni és szétültetni

Az ősz az ideális időszak a gyümölcsfák, örökzöldek és cserjék ültetésére, ugyanis ilyenkor nyugalmi állapotban vannak, így kevésbé viseli meg őket a helyváltoztatás, és a nedves földben a gyökérzetük is könnyebben regenerálódik és megered. Az őszi ültetéskor gondoskodjunk a frissen földbe helyezett növények tövének takarásáról, hogy megvédjük a gyökérzetet a hamarosan beálló fagyoktól.

Az évelőket is ilyenkor érdemes tőosztással szaporítani, így több esélyük van meggyökeresedni és a téli időszak után új hajtásokat hozni, mintha csak tavasszal állnánk neki a műveletnek. Ássuk ki őket, terjedelmes tövüket szedjük több kisebb darabra, majd újra ültessük el őket a kiszemelt helyre.

Virághagymák ültetésre készen (Fotó: iStock)

Ültess hagymásokat

Végül pedig, hogy biztosan színpompás tavaszra ébredjünk majd a téli álmunk után, most ősszel kell elültetni a virághagymákat, így az első napsugarak megérkeztével életre kel majd a kertünk.

A nárciszt, a krókuszt, a gyöngyikét, a hóvirágot a jácintot és a tulipánt szeptembertől az első fagyok beálltáig érdemes elültetni. A hagymák vásárlásakor figyeljünk rá, hogy kemények legyenek, mert akkor egészségesek. A hagymák magasságának 2-3-szorosa az ideális ültetési mélység, a legjobb hely pedig a kert világos, napos része. Ha most elültetjük őket nem csak a tavaszt várhatjuk majd tűkön ülve, hanem az is, hogy előbújjanak a színes virágaink.

Vágd vissza a sövényt

Még érdemes utoljára óvatosan megigazítani a sövényünket, hogy megelőzzük a nedvesség felgyülemlése által okozott korhadást. Ilyenkor már nem kell nagyon nekiesni, hiszen télen nem fog már növekedésnek indulni, viszont egy kisebb igazítás, és a lehullott levelek eltávolítása fontos, hogy a sövény télen is elegendő fényt és friss levegőt kapjon.

Lásd el tápanyaggal a kertet

Hogy tavasszal üde, zöld és erős legyen a gyepünk, aminek minden szomszéd a csodájára jár majd, azon túl, hogy már fellazítottuk a fent említett módon, el is kell látnunk kellő tápanyaggal még a tél beállta előtt. A tavasztól őszig rendszeresen öntözött és nyírott gyep sok tápanyagot felhasznált, amit ilyenkor érdemes pótolni. Szerezzük be a pázsit számára szükséges tápanyagokat tartalmazó gyeptrágyát és szórjuk meg vele a frissen lenyírt füvet.

A konyhakert földjének tápanyagtartalmát is ilyenkor kell pótolni. Ha egész évben okosan gyűjtötted és komposztáltad a lehulló zöldtömeget, és még a konyhai zöldhulladékkal is tápláltad, mostanra már egészen biztosan remek érett komposzt lakik a láda alján. Kihordás előtt érdemes átszitálni, nehogy a veteményesbe költöztessük a komposztban tanyát vert pajorokat, amik csúnya rombolást tudnak véghez vinni a gyökerek között. 

Töltsd fel a veteményest

Ősszel már el is lehet ültetni az áttelelő zöldségeket. Bizonyos fajtákat, mint a spenót, sóska saláta vagy épp a kelkáposzta még kora ősszel érdemes elvetni, így kikelnek a tél előtt és így telelnek majd át.

A petrezselymet, a sárgarépát, a fokhagymát, a salátát és a vöröshagymát pedig közvetlenül a tél beállta előtt érdemes elvetni, amikor már tartósan 5 fok alatt van a hőmérséklet. Az úgynevezett tél alá vetéssel a növénymagok a földben telelnek át, és tavasszal hamar növekedésnek indulnak, így korán teremni kezd majd a kertünk. Nincs is csodálatosabb az első, tavaszi, saját termésű zöldségekből főtt ebédnél!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top