Életmód

A növény nem nyafog, ha baja van – legyél virág-gondolatolvasó!

Az új évszakkal a virágok életében is új fejezet kezdődik. Mutatjuk, hogyan segíthetsz nekik átvészelni az őszi-téli hónapokat.

A meleg nyári hónapokat követően a növények életében is kezdetét veszi a behúzódás időszaka, ami a szobanövényeket is érinti, még akkor is, ha a változás, amin keresztülmennek, nem olyan látványos, mint például a fák őszi lombhullatása. Éppen ezért a cserepes növényeket is fel kell készíteni az őszi-téli pihenőidőszakra, hogy a lehető legjobban érezzék magukat. A legfontosabb tudnivalókat Kiss Brigitta virágdekoratőr, a Bree Virág tulajdonosa osztotta meg velünk.

Jókor, jó helyen

„Amikor ősszel a külső hőmérséklet az éjszakai órákban 10 °C alá süllyed, meg kell kezdenünk a növények visszatelepítését a lakásba, a szobanövények többsége ugyanis a 7 °C alatti hőmérsékletet már igen nehezen viseli el. Mielőtt a teraszról vagy a kertből bevinnénk őket a lakásba, alaposan vizsgáljuk át a növényeket. Tisztítsuk meg a cserepüket, cseréljük le a felső földréteget a megfelelő típusú friss földre. Ha kinőtte a cserepét, ültessük át. Nézzük meg a növény levélzetét is, ha elszáradt részeket látunk, vágjuk le, ha koszosak a levelek, mossuk le őket vízzel” – kezdi a szakértő, aki szerint a szobanövények átültetése szempontjából az ősz az egyik legmegfelelőbb időszak. 

Kiss Brigi virágdekoratőr (Fotó: breevirag.hu)

„Októberre általában minden növény levirágzik, a felesleges hajtások elszáradnak, vagyis a növény gondozásra alkalmas állapotba kerül, ami azt is jelenti, hogy már csak egy lépés választ el minket attól, hogy – indokolt esetben – át is ültessük. Az átültetésre váró növényünkkel kapcsolatban a legfontosabb feladat az, hogy megállapítsuk, valóban megérett-e már az átültetésre. Ha igen, akkor az átültetés előtt gondoskodjunk a megfelelő méretű új cserépről. Ha ez megvan, a legegyszerűbb, ha az eredeti cserépből egyben, gyökerekkel, földdel együtt vesszük ki a növényt, és azt egy az egyben helyezzük át új helyére, ahol a fennmaradó helyet friss virágfölddel töltjük ki.

Az átültetéshez készítsünk elő mindent, amire szükségünk lehet, legyen kéznél víz, cserép, ültetőkanál és más szükséges szerszám. A folyamat megkezdése előtt mintegy jó órával nagyon fontos, hogy a növény földjét alaposan öntözzük be, így ugyanis sokkal könnyebben ki tudjuk majd ütni a cserépből egyben. Az átültetést követően töltsük fel friss földdel a földlabda körüli szabad helyet, majd öntözzük be alaposan az egészet. A beöntözés után elképzelhető, hogy a föld leülepszik majd, ekkor érdemes még egyszer rátölteni egy kis földet, hogy szép és egyenletes legyen” – részletezi Brigi, aki arra is kitér, hogy az őszi időszakban a tápoldatozást szerencsésebb abbahagyni, a virágok locsolását pedig mérsékelni kell. 

Virágos jókedv

A szakértő szerint igazi lélekmentő a sötét és nyirkos őszi-téli időszakban, ha a lakásban virágzó növényt tartunk, mert annak látványa mindenkit jókedvre derít, és az otthonunk hangulatát is feldobja. „Az afrikai ibolya, a ciklámen, a korallvirág, a karácsonyi kaktusz vagy a mikulásvirág akkor is virágba borulhat a meleg lakásban, amikor odakint tombolnak a mínuszok. Az afrikai ibolya szerény kis virág, meghálálja a törődést. A szobanövények között a cikláment az ősz hírnökének tartják, ez a rendkívül erős színű növény ugyanis szeptembertől januárig is virágozhat. A korallvirágot leginkább azoknak ajánljuk, akik sokszor megfeledkeznek a virágok öntözésről, ám nem riadnak vissza attól, hogy a növényt időnként vagdossák vagy metsszék, ha ugyanis ezt a két szabályt betartjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a növényünk rengeteg virágot hoz majd.” 

Korallvirág (Fotó: iStock)

Brigi jól tudja, hogy nem mindenkinek van érzéke az aprólékos növénygondozáshoz, ezért azoknak is szolgál néhány ötlettel, akik még nem állnak készen arra, hogy profi kertészek legyenek. „Minimális figyelmet igényelnek a pozsgások, az aloé verától a kövirózsán át a kaktuszokig, melyek képesek húsos levelükben vizet tárolni. Bár nem kell velük sokat bíbelődni, mégis gyönyörűek és sokoldalúak, igazán sok örömünket lelhetjük bennük. A sansevieria (anyósnyelv) az egyik legnagyobb kedvenc az igénytelen szobanövények között, mert oxigént termel, miközben a levegőben lévő sok káros anyagot is képes semlegesíteni. A szobai futóka az egyik legközismertebb, meglehetősen igénytelen szobanövény, amelyet a világ minden táján számtalan otthonban megtalálhatunk.”

Virágos kertek, tarka teraszok

A hazánkra is jellemző mérsékelt éghajlat előnye, hogy a virágos kertek és teraszok nemcsak tavasszal és nyáron nyújthatnak szép látványt, hanem akár ősszel és télen is, hiszen számos olyan növény létezik, ami ebben az időszakban is szirmot bont. Brigi összegyűjtött néhány olyan dísznövényt, ami ültetőedényekben elhelyezve feldobhatja kertünk és teraszunk látványát a szürkébb hónapokban is.

Árvácska (Fotó: iStock)

  • Árvácska – A közhiedelemmel ellentétben kifejezetten hidegtűrő virág, amiből akár minifajtákat is választhatunk. A nemesítéseknek köszönhetően az őszi árvácskák rendkívül változatos színekben pompáznak, de akár a téli időszakban is hozhatnak virágot. Ha jól viseljük gondjukat, az árvácskák a tavasz első hírnökei lehetnek az otthonunkban.
  • Csillagőszirózsa – Ez a csodás látványt nyújtó évelő virág épp az őszi időszakban hozza sorra a sárga közepű, liláskék színű virágokat. A kertbarátok örömüket lelhetik ebben a növényben, ami gyakran kisebb bokrokban nő, 30 cm-estől akár 160 cm-es méretig.
  • Krizantém – Az egyik legjellegzetesebb őszi virág, ami szerencsére rég nemcsak a temetőket díszíti, hanem a kerteket, teraszokat is hangulatosabbá teszi. A nemesítéseknek köszönhetően változatos színekben és formákban virítanak a krizantémok, jó hír, hogy vágott virágként is sokáig megőrzik szépségüket.
  • Dália – Világszerte kedvelt ez az elegáns növény, ami a nyár kezdetétől egészen a fagyok beálltáig szívderítő látványt nyújt. Nem túl igényes növény, a kertekben inkább a szélvédett, napos helyeket kedveli. A gondoskodásért nagyon hálás, sikerélményt hozhat azoknak is, akiknek nincs túl nagy gyakorlatuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top