Életmód

Ez az 5, télen is virágzó növény a terasz és a lakás dísze lehet

Ideje túllépni azon a tévhiten, hogy a növények csak tavasszal és nyáron hoznak virágot!

Ha szeretsz a növényekről gondoskodni, egyáltalán nem kell háttérbe szorítanod – vagy ami ennél is rosszabb, elfelejtened – ezt az örömteli elfoglaltságot a hideg hónapokban sem, hiszen akad közöttük jó pár olyan, ami akkor is virágokkal hálálja meg, hogy gondját viseled, amikor kint tombolnak a mínuszok. Ha van kerted vagy teraszod, ott is virágzó sikereket érhetsz el, ehhez azonban az első és legfontosabb aranyszabály az, hogy keress egy védett zugot a növényednek.

Ciklámen

Az, hogy a ciklámen mikor hoz virágokat, leginkább attól függ, hogy melyik hónapban ültették. Azok a példányok, amelyek ősszel bontanak szirmokat, nagy valószínűséggel ellenállnak a zordabb téli időjárásnak is, arra azonban mindig figyelj oda, hogy ha a hőmérséklet fagypont közelébe süllyed, ne maradjon kint a szabadban, mert az kárt tehet benne.

Ciklámen (Fotó: Big Heart / Pixabay)

Metsző hidegben vidd fedett helyre, ahol sok fény éri, és távol van a fűtőtestektől. A naposabb lépcsőházakban is jól érezheti magát, nem kell feltétlenül lakásban tartani.

Karácsonyi kaktusz

Ahogy a mikulásvirág, úgy a karácsonyi kaktusz is kedvelt növény ebben az ünnepekhez közeli időszakban, ami azt jelenti, hogy egyre több otthonban bukkan fel ezekben a hetekben, és jó esetben karácsony után is a lakás dísze lehet. A karácsonyi kaktusz kevesebb odafigyelést igényel, mint a mikulásvirág, mégis virágba borulhat, ha mindent jól csinálsz. Ráadásul a karácsonyi kaktusz is évelő növény, ami azt jelenti, hogy évről évre megörvendeztethet virágokkal! Ha azt szeretnéd, hogy jól érezze magát, ne tedd ki a teraszra és a kertbe sem, a lépcsőházban és a lakásban viszont hosszú ideig eléldegélhet. Általában karácsony körül hoz virágokat, de megeshet, hogy húsvét környékén is bimbózni kezd.

Rododendron

A rododendron sokszor épp karácsony körül ajándékoz meg a virágzással, de már a tél kezdetén izgalmassá teheti a hétköznapjaidat látványos gyarapodásával. Érdemes egész évben szeretettel gondozni, s a hideg hónapok közeledtével nem lesz hálátlan a növényed! Igazán kellemes meglepetéssel szolgálhat a rododendron, amit egyes országokban téli rózsaként vagy alpesi rózsaként emlegetnek – nem véletlenül.

Körömvirág

Erről az egyszerű kis növényről is kevesen tudják, hogy egész évben számíthatunk a virágzására, ráadásul nem is akármilyenre: egészen hosszúra nyúlhat, azaz heteken át gyönyörködhetsz a narancsszínű virágokban. Ha enyhébb a tél, a kertben vagy a teraszon is maradhat, de ha az időjárás ridegebbé válik, mindenképp helyezd biztonságba!

Körömvirág (Fotó: Barbara Baldocchi / Pixabay)

Latin neve, a calendula is arra utal, hogy virágzása akár hónapokig is tarthat, ugyanis a calendae szóból származik, amivel a hónapok első napjait jelölték. Beszerezni is viccesen egyszerű: ha jártunkban-keltünkben találkozunk vele, keressünk egy elvirágzott példányt, és gyűjtsük be a magjait, otthon pedig vessük el őket egy virágládába vagy cserépbe, és várhatjuk a csodát. 

Hóvirág

A hóvirág hagymáinak elültetésére az ősz a legtökéletesebb, de amolyan utolsó utáni pillanatként most is elültetheted, ha azt szeretnéd, hogy a kertedben vagy a teraszodon virágozzon! A hagymákat körülbelül 5 centiméter mélyre dugd a földbe, és hagyj közöttük jó pár centi távolságot, hogy elegendő helyük legyen.

A hóvirág nevelgetése főleg azoknak ajánlott, akik nehezen viselik a téllel járó megpróbáltatásokat, és alig várják, hogy a hideg hónapok továbbálljanak, hiszen a megjelenése azt jelenti, hogy van remény, hamarosan itt a tavasz! Nagyjából január végétől várhatjuk, hogy kidugja a fejét a földből, és semmiképp se vigyük be a lakásba, mert – ahogy a nevében is benne van – hidegben érzi magát elemében. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top