Életmód

Így gondozd a mikulásvirágot, hogy szeressen nálad lakni

Mutatjuk a trükköket, hogy mitől hoz pompás piros leveleket a növény még jövőre is, ha jól gondozod.

Egyre több otthonban bukkan fel az ünnepek közeledtével a mikulásvirág. Nem véletlenül örvend rendkívüli népszerűségnek ez a növény, hiszen egy is elég belőle ahhoz, hogy karácsonyváró hangulatot csempésszen az otthonunkba. Leggyakrabban piros levelek tarkítják, de találkozhatunk rózsaszín és fehér változataival is. Teljesen mindegy azonban, hogy melyik színt választjuk, körültekintő gondoskodásra lesz szükség ahhoz, hogy szépsége az ünnepekig, sőt lehetőleg azután is kitartson. Most beavatunk a részletekbe.

Mikulásvirág (Fotó: iStock)

Mikulásvirág ajándékba? Igen!

Amellett, hogy színei tökéletesen passzolnak az örök klasszikus karácsonyi árnyalatokhoz, egy régi történet is megerősíti, hogy érdemes erre a növényre gondolnunk, ha kifogytunk az ajándékötletekből.

A mikulásvirágot már az aztékok is termesztették, és a tisztaság szimbólumaként tekintettek rá. Az egyik legenda szerint a mikulásvirág élénkpiros leveleit egy olyan istennőnek köszönheti, aki belehalt a szerelembe, van azonban egy karácsonyhoz kötődő verzió is – ezért válhatott világszerte kedvelt téli ajándékká. A történet szerint karácsony éjjelén egy kislány szeretett volna valamilyen különös ajándékot vinni a templomba, ám mivel szegény családból származott, nem vásárolhatott semmit. Egy belső hang azt súgta neki, hogy törjön le egy ágat a templomhoz közeli bozótról, és helyezze azt az oltárra szeretete jeleként.

Amint a kislány letette, az ág csodaszép piros csillaggá változott, aminél senki nem tudott különösebbet mutatni azon az éjjelen.

Az, hogy minek nevezik, és mikor ajándékozzák a mikulásvirágot, országonként változik. Franciaországban például Étoile d’amournak, azaz a szerelem csillagának hívják, és anyák napján lepik meg vele az édesanyákat. Latin-Amerikában a Hoja encendida nevet viseli, ami lángoló leveleket jelent, és a szenvedély csalhatatlan jelének tekintik. Olaszországban Stella di Nataleként, azaz karácsonyi csillagként árulják, és decemberben fogy belőle a legtöbb.

Amit a gondozásáról tudni kell

  • Mivel a mikulásvirág Mexikóból származik, nem nevezhető vízigényes növénynek – csak akkor jön el a locsolás ideje, amikor a földje szinte teljesen kiszáradt. Körülbelül kétnaponta kell locsolni, kevés, langyos vízzel. Amikor megöntözzük, mindig figyeljünk oda arra, hogy ne álljon víz a növény alatt, mert ezzel cseppet sem teszünk a kedvére. A másik aranyszabály, ami a locsoláshoz kapcsolódik, hogy vigyázni kell, ne érje víz a leveleket.
  • Ha a növény kókadozni kezd, és a levelek színe veszít az élénkségéből, az azt jelenti, hogy a mikulásvirág szomjazik, aminek legjobb ellenszere a gyakoribb – de továbbra sem bőséges! – öntözés. Arra, hogy túlzásba vittük a locsolást, megsárgult és barnásan pettyezett levelek utalhatnak, ilyenkor érdemes csökkenteni a gyakoriságot és a vízmennyiséget is.
  • Van, aki a mikulásvirágot viccesen – de nem alaptalanul – költöző növénynek is nevezi, ahhoz ugyanis, hogy hosszú ideig jól érezze magát az otthonunkban, szükség lehet arra, hogy váltogassuk a helyét, mert a fényigénye évszakonként változik. A karácsonyt megelőző időszakban legjobb a lakás legvilágosabb helyiségében elhelyezni, és viszonylag gyakran szellőztetni, hogy a levegő mindig friss legyen, arra azonban vigyázzunk, hogy ne érje hideg és huzat! A tűző napot nem szereti, nyáron tehát szerencsésebb árnyékos helyre tenni a kertben vagy a teraszon. Ősszel viszont mindenképpen vigyük be a házba!
  • A frissen kapott mikulásvirágot nagy valószínűséggel nem szükséges átültetni, ennek inkább akkor jön el az ideje, amikor a piros levelek lehullottak. Erre mindenképp érdemes még a nyár beköszönte előtt sort keríteni – általában május körül a legjobb az időzítés. Az új cserép aljába helyezzünk agyaggyöngyöket, ezek lehetővé teszik, hogy ne álljon meg a víz a növény alatt. Az új cserép mindenképp legyen nagyobb az előzőnél, helyszűkében ugyanis csak sok levelet, de kevés virágot fog hozni a mikulásvirágunk.

Tervezz hosszú távra!

Az ajándékba kapott mikulásvirágok közül sok csúnyán végzi az ünnepek után, pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie, a mikulásvirág ugyanis évelő növény, vagyis ha kesztyűs kézzel bánunk vele, akár több éven át dísze lehet az otthonunknak. Igaz, nem biztos, hogy mindenki sikerrel jár, mert kissé macerás a gondozása, de egy próbát mindenképpen megér! A procedúra megkezdéséhez meg kell várni, hogy a piros levelek lehulljanak, ezután pedig érdemes lemetszeni az utánuk maradó ágakat. Egész nyáron tartsuk árnyékos helyen a növényt, szeptember környékén pedig tanácsos trágyázni a földjét. Ha jól végeztük a dolgunkat, szeptember végén már láthatóvá válik a munkánk gyümölcse, vagyis az, hogy a mikulásvirág virágozni készül.

Extra tippként vannak, akik arra esküsznek, hogy a mikulásvirágnak sötétre van szüksége ahhoz, hogy ismét szirmot bontson. Ehhez szeptembertől októberig délután öt és reggel hét-nyolc óra között ajánlott teljesen sötét helyre tenni a növényt, a nap többi részében pedig kerüljön világos helyiségbe. Ezzel a kissé idő- és figyelemigényes metódussal jelentősen növelhetjük az esélyét annak, hogy a mikulásvirág jövő karácsonykor is virágba borul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top