nlc.hu
Életmód

Muskátli teleltetése

Ezért purcan ki teleltetés közben a muskátlid

Mutatjuk, hogyan teleltesd jól a muskátlit, hogy ne kelljen könnyes búcsút venned tőle.

A muskátli teleltetése elengedhetetlen ahhoz, hogy a kedvenc növényed túlélje az évszakot, és jövőre újra régi pompájában virágozzon. Azonban számos buktatót rejt a virág átmentése a hideg hónapokon: nem mindegy, hogyan, mikor és hol vészeli át ez a kis évelő növény a fagyos időszakot. Ha viszont jól csinálod az amúgy is kemény és kitartó muskátli támogatását a téli túlélésben, akkor tavasszal ismét kinő, te pedig nem győzöd majd fotózni. Ebben segítünk most, és megmutatjuk, milyen hibákat kerülj messziről.

Nem ásod ki időben

Mindenképpen figyelj rá, hogy még azelőtt ásd ki a földből a sok egyéb növénnyel remekül párosítható muskátlit, hogy az ősz véget érne és beköszöntene a fagy. A befagyott talajból ugyanis sokkal nehezebb lesz kiszedni a virág gyökereit, és átültetni máshova. Pedig ez a lépés elengedhetetlen: miután kiástad, rázd meg jól a gyökereket, hogy leszedd róluk a földet. Ezt se told túl: nem kell megmosni vagy minden darab földet eltávolítani róla. Ezután fogd a növényt, és tedd egy árnyékos helyre száradni egy pár napra – ha ezt a lépést kihagyod, bepenészedhet a muskátli.

Muskátli teleltetése

Fotó: Westend61/Getty Images

Nem vágod vissza

Ezt a növényt mindenképpen vissza kell vágni teleltetéskor, ugyanis minél kisebb párolgási felületet kell biztosítani neki. Emellett minél rövidebbre vágod, annál inkább tud a muskátli a pihenésre koncentrálni.

Rosszul tárolod

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amin sok teleltetés el tud hasalni. Száraz, hűvös helyre lesz szükséged, ahol úgy általában 10-12 °C a hőmérséklet. Ez lehet a pince, a lépcsőház, a garázs vagy akár egy télikert is. A fontos, hogy ne legyen túl hideg (mert akkor megfagy a muskátli), de ne is legyen fűtött a hely (mert úgy nem tud pihenni a virág és növekedni fog). És hogy miben legyen a virág? Egy doboz vagy zacskó is megteszi – ez utóbbit akár újságpapírral is helyettesítheted, a lényeg, hogy csomagold be jól és fejjel lefelé akaszd fel.

Nem gondoskodsz róla jól

A hűvös helyen tárolt muskátlit elég két-három hetente locsolni, de akkor is csak egy kicsit. Emellett pedig hagyd kiszáradni a földet két locsolás között, nem akarjuk ugyanis, hogy gombás, penészes legyen a növény. Ez utóbbit időről időre ellenőrizd (mondjuk havonta), és ha feketének vagy úgy általában penészesnek tűnik egy rész, azt vágd le. Illetve az elszáradt levelektől is rendszeresen szabadulj meg.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top