nlc.hu
Otthon

Növénytársítás muskátlihoz

Ezeket a növényeket társíthatod a muskátlidhoz

A muskátli igazi klasszikus balkonnövény, amit nemcsak színei miatt szeretünk a nyári hónapokban, hanem azért is, mert nem igényel sok törődést. Milyen virágokkal tudjuk társítani a balkonládában? Ők a befutók!

Ahhoz, hogy profi módon tudjuk a muskátlinkat más növényekkel társítani, nem árt ismernünk. Mi az, amit mindenképp tudni kell erről a kedvelt virágtól:

  • A muskátli fénykedvelő, nem szereti az árnyékot, de még a félárnyékos helyen is kevesebb virágot hoz. Ügyeljünk arra, hogy naponta legalább 5-6 órán keresztül érje a nap. A tűző napsütés és a déli fekvés sem tesz kárt benne.
  • Bár a muskátli nem kényes, és meghálálja a tápanyagellátást, a túl sok tápoldat a gyökereket megégeti, a tő pusztulásához vezethet.
  • Bár a tűző napsütés sem viseli meg, de ha kevés vizet kap, akkor a muskátlink levelei elsárgulnak, szélük felgöndörödik.
  • Mint minden szabadban lévő növénynél, figyeljünk arra, hogy öntözésnél a leveleket, virágokat ne érje víz. Az álló muskátli és az angol muskátli levele szőrös, amin megmaradnak a vízcseppek. A vízcseppekben megtelepszenek és elszaporodnak a kórokozó gombák. Szintén rossz hatással van az öntözővíz a szirmokra, ez esetben is barnulást és pusztulást okoz. 
A muskátli társítása

Legyen a nyáron élettel teli, színes a balkonládád! (Fotó: Getty Images/Westend61)

Milyen virágokkal társítsuk a muskátlink?

Zsálya

A zsálya kertben történő nevelése egyszerű, ugyanis egy eléggé igénytelen fűszernövényről van. Ha szeretnénk kihasználni, az orvosi zsálya gyulladás- és izzadáscsökkentő hatását, nincs más teendőnk, mint egy nagyon világos, napos helyet választani számára – akárcsak a muskátlinak.

Tölcsérjázmin

Trópusi növények létére a tölcsérjázminok (a Mandevilla és a Dipladenia fajta is) napos, meleg, védett helyen érzik magukat, jó vízelvezetésű talajban, azaz kedvenc balkonnövényünkkel egy igazán vidám párost alkothatnak.

Összeültetéseknél főszabály, hogy azonos fény, talaj és vízigényű növények kerüljenek egymás mellé. A muskátli nagyon érzékeny a pangó vízre, ezért biztosítani kell a felesleges víz elfolyását.

Cickafark

A közönséges cickafark víz- és tápanyagigényes növény, emellett fényigénye is jelentős. Ültetési helyéül világos vagy tűző napos helyet egyaránt választhatunk. Talajok közül leginkább a jó vízgazdálkodású, tápdús talajokat kedveli, azaz ő is tökéletes választás a muskátlinknak.

Petúnia

A muskátli mellett a másik nagy kedvenc nyári növény a petúnia, ami ugyancsak jól mutat a muskátli mellett, hiszen hasonlóak az igényei, így bátran próbálkozhatunk a társításukkal.

Muskátli társítása

Nem igényelnek sok pluszmunkát! (Fotó: justhavealook/Getty Images)

Mindemellett a póknövények, a mediterrán citrom- és klementinfák, valamint a különböző gyógynövények és a körömvirág, bojtocska, bársonyvirág, porcsinrózsa, lobélia szintén ideális partnerei a muskátlinak.

Tippek kertészkedéshez!

(Forrás: itt és itt)
 

(Nyitókép: Getty Images/Westend61)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top