Magyarország kúl

6 súlyos hiba, ami nem tesz jót a muskátlinak

A muskátli gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, sőt nem is kell túl sok időt ráfordítanunk, mégis van pár dolog, amit érdemes betartani. A zöld újság segítségével mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni, ahhoz, hogy késő őszig gyönyörködhessünk virágainkban.

Kevés fény
A muskátli fénykedvelő, nem szereti az árnyékot, de még a félárnyékos helyen is kevesebb virágot hoz. Ügyeljünk arra, hogy naponta legalább 5-6 órán keresztül érje a nap. A tűző napsütés és a déli fekvés sem tesz kárt benne.

Túltáplálás
A mindenből épp eleget elve a virágok tápoldatozására is igaz. Bár a muskátli nem kényes, és meghálálja a tápanyagellátást, a túl sok tápoldat a gyökereket megégeti, a tő pusztulásához vezethet. Ha a gyökér közelében sárgulást tapasztalunk, vagy a virágok nehezen nyílnak ki, akkor vegyünk vissza a tápozásból.  Fiatal, frissen beültetett töveknél  legalább két hétig nincs szükség tápanyag-utánpótlásra.

Szárazság
Bár a tűző napsütés sem viseli meg, de ha kevés vizet kap, akkor a muskátlink levelei elsárgulnak, szélük felgöndörödik. Déli fekvés esetén naponta kétszer, reggel és este locsoljuk meg.

Túlöntözés
A muskátli nem kedveli a túl sok vizet, mint ahogyan a pangó vizet sem, figyeljünk rá, hogy a cserépalátétben ne álljon folyamatosan a víz, mert ettől elpusztulnak a gyökerek. Amennyiben a túlöntözés párás, esős idővel párosul, a levelek fonákján először kis dudorok, majd idővel barna pöttyök képződnek. A jelenség neve vízkórság (ödéma), és a felesleges víz óriássejtekbe való elraktározása okozza. Ezt elkerülhetjük, ha egyenletesen öntözzük a növényt.

Az öntözés módja
Mint minden szabadban lévő növénynél, figyeljünk arra, hogy öntözésnél a leveleket, virágokat ne érje víz. Az álló muskátli és az angol muskátli levele szőrös, amin megmaradnak a vízcseppek. A vízcseppekben megtelepszenek és elszaporodnak a kórokozó gombák. Szintén rossz hatással van az öntözővíz a szirmokra, ez esetben is barnulást és pusztulást okoz.

Az öntözés ideje
Nagy melegben, erős napsütésben óvjuk a virágainkat az öntözéstől, mert gyökerei kiégnek. Az öntözést mindig a koraesti órákra időzítsük, nyári kánikulában esetleg reggel is locsolhatunk, gondosan elkerülve a leveleket.

Forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top