Otthon

Itt a tavasz, így védekezz a kerti kártevők ellen!

Visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz és bár a hőmérsékleten még nem érezni, de lassan itt az ideje nekifogni a kerti teendőknek. Lássuk, mire érdemes figyelni.

Minden valamirevaló kerttulajdonosnak megvannak a maga házi praktikái, amelyekkel a tavasz kezdetekor igyekszik felkészíteni birodalmát arra, hogy hamarosan elkezdenek virágozni a növények. Ez persze együtt jár a különféle rovarok és egyéb kártevők megjelenésével is. A Balkonada blog szerzője ezért olvasóit kérte meg, hogy írják meg, szerintük mi a legjobb módszer a különféle kártékony jövevények megfékezésére. 

Az egyik kertészkedő olvasója a csigainvázióra hívta fel a figyelmet: igaz, a csigák inkább nyáron lepik el a kerteket, de a védekezést nem lehet elég korán elkezdeni. A beérkezett válaszok sokfélék, van aki a virágláda aljába öntött sörrel próbálta elvenni a kártevők kedvét a kert megszállásától, de nem járt sikerrel. Kissé kegyetlen, de kétségtelenül hatékony módszer a sózás, de olyan is van, aki inkább kirak a csigák számára könnyen elérhető csemegét, hogy arra menjenek, ne a bokrokra-virágokra. A Balkonada egyik olvasója pedig egyenesen futókacsák beszerzését javasolja, amely bizonyára hatékony, de leginkább csak kertes házakban megvalósítható. 

Itt a tavasz, itt az ideje megkezdeni a kerti munkálatokat! (Fotó: Getty Images)

Itt a tavasz, itt az ideje megkezdeni a kerti munkálatokat! (Fotó: Getty Images)

Bár nem kártékonyak, sőt, épp ellenkezőleg, de nem árt odafigyelni a gyíkok, esetleg békák érkezésére sem, különösen akkor, ha háziállatok is járnak a kertben, a macskák ugyanis előszeretettel vadásznak a gyíkokra, amelyek jó esetben csak a farkukat hagyják ott a cirmosok szájában. A békákra azonban a kutyák is támadhatnak, ami azért lehet problémás, mert a varangyok bőrén irritáló, de akár mérgező anyagok is vannak, amelyek veszélyesek lehetnek a háziállatok számára. 

A kerti kártevők közül a vakond igen komoly károkat tud okozni, ráadásul védett állat, így nem érdemes tűzzel-vassal irtani. Az egyik olvasó szerint, ha megjelennek a túrások, az azokba töltött kávézacc elveheti a vakond kedvét a további áskálódástól. A zacc szintén jó szolgálatot tehet például a hangyák ellen is. 

A további, többek között poloskákkal, tetvekkel vagy épp a kertben károkat okozó madarakkal kapcsolatos kerti tippekért olvasd el a Balkonada teljes posztját!

További kerti praktikák az alábbi cikkeinkben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top