Szerk

Feltárulnak a zöldségek csodás titkai – új sorozat az nlc-n

Dóra Melinda Tünde, újságíróból lett sikeres kertész most lerángat minket a földre, hogy újra megtanuljunk normálisan táplálkozni, és ne csak a hiperek polcairól gyűjtsük be a vízízű zöldségeket és gyümölcsöket.

Ti tudjátok, mikor van a spenót szezonja? Vagy éppen az eperé? Milyen zöldséget együnk februárban, ha valami igazán finomra vágyunk, és még tápanyagokhoz is szeretnénk jutni? Kérdések, amelyekre a dédszüleink még gondolkodás nélkül lökték volna a választ, nekünk viszont, térdig gázolva a 21 században, fogalmunk sincs róla. De hogyan is lenne, amikor generációkkal ezelőtt eltávolodtunk a földműveléstől, és egyébként is a sarki zöldséges meg a hipermarketek ellátnak minket egész évben friss áruval.

De tényleg friss az az áru? Honnan jön az avokádó, amit az egészségtudatosság jegyében boldogan majszolunk? Mekkora terhelést jelent földnek, víznek, levegőnek, mire a bolygó túloldaláról ideszállítják? És persze, tök jó, hogy egész évben falhatjuk a koktélparadicsomot, de mindenki tudja, hogy tél derekán az igazihoz nem is közelít az az íz- és illatélmény, amit ez az egyébként édes, lédús finomság nyáron nyújtani tud.

A szerző fotója

Dóra Melinda Tünde – vagy ahogy mindenki ismeri, DMT – újságíróként lett figyelmes ezekre az anomáliákra cirka egy évtizeddel ezelőtt, és a téma annyira magával ragadta, hogy mire észbe kapott, újra az iskolapadban ült, elvégzett egy aranykalászos gazda képzést, és nem sokkal később már profi kertészetet működtetett, ahonnan Michelin-csillagos éttermek is örömest vásárolták a bébizöldségeket.

Időközben DMT családja lényegében teljesen átállt az önellátásra, és most elmeséli nektek is, mi mindent érdemes tudni annak, aki szeretne egész évben jó minőségű, hazai élelmiszert tenni a családja asztalára, és uram bocsá’, még megtermelni sem rest annak egy részét.

A sorozat első részében a csodálatos lencséről lesz szó, aztán következik a sárgarépasztori, és szép sorban haladunk, ahogyan az évszakok is, a csicsókától az őszibarackon át a déligyümölcsökig. Tartsatok velünk, meglátjátok, finom lesz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top