nlc.hu
Család

A muskátli teleltetése

Hova tegyem télen a muskátlit?

Lakásban, sötét pincében vagy napfényes helyiségben jó átteleltetni a muskátlit? Mennyit kell öntözni, és egyáltalán, mikor van itt az ideje a téli álomnak? Mutatjuk, mikre figyelj!

Szeretnéd, hogy az idei muskátlik jövőre is az ablakodat, erkélyedet, kertedet díszítsék? Akkor még a tél előtt tegyél meg pár dolgot azért, hogy a muskátlikat tavasszal majd egészségesen vehesd újra elő. A muskátli átteleltetése nem nagy kunszt, néhány dologgal azonban fontos, hogy tisztában legyél a siker érdekében.

Mikor kell a muskátlit téliesíteni?

Semmiképp ne várd meg a fagyokat, mert bár rövid ideig képes tolerálni akár a mínusz 1-2 fokot is, de hosszú távon a muskátli elfagy, és elbúcsúzhatsz tőle. Vagyis, már ne várj sokáig: mielőtt még a tartós fagyok beállnának, vidd védett helyre a virágot. Most, december elején még időben vagy, hogy téli álomra küldd a muskátlit.

Mielőtt elteszed, adj téli fazont a muskátliknak! Ez azt jelenti, hogy a száraz, elsárgult leveleket szedd le (ahogy eddig is), és ne légy rest a bimbókat, valamint a virágokat is – a szárral együtt – levágni róla. Ne sajnáld, mert ha ezt elmulasztod, szinte biztos, hogy nem lesz szép tavasszal a muskátlid!

Hűvös, száraz helyen tárold

Ha van rá lehetőséged és tered, akkor az a legjobb, ha a muskátlikat 5 és 10 fok közötti hőmérsékleten telelteted át. Ha 15 fok körüli vagy afölötti a hőmérséklet, akkor a muskátli tovább fog nőni, de úgynevezett vadhajtásokat hoz, és lehullajtja a leveleit.

Hova tegyük télen a muskátlit?

Nem mindegy, hogy pincében vagy napfényes helyen telelteted át a muskátlit (Fotó: Pexels)

Fontos az is, hogy az a helyiség, ahol elhelyezed, ne legyen nyirkos. A muskátli nem bírja a magas páratartalmat, így könnyen lehet, hogy ha nem száraz a helyiség, ahol át akarod teleltetni, elrothad a gyökere, és a növény meghal.

Mennyit kell télen locsolni a muskátlit?

Ne felejtkezz el a locsolásról sem! Mert bár a muskátli átteleltetése nem egy macerás feladat, néha, havonta egyszer jó, ha rájuk nézel, és meglocsolod őket. De semmiképp se ess túlzásba, hidd el, a havi egyszeri öntözés bőven elegendő.

Az egyetlen kivétel ez alól, ha lakásban tartod – persze, egy olyan helyiségben, ahol tudod azt biztosítani, hogy 15 fok fölé nem szökik a hőmérő higanyszála. A lakásban tartott muskátlinak heti egyszeri öntözés jár.

A muskátli átteleltetése

Ne sajnáld: teleltetés előtt vágd le a bimbókat és a virágokat a szárral együtt! (Fotó: Pexels)

Száraz teleltetés

Jó, ha tudod, hogy a muskátlit nem csak napfényes helyen lehet átteleltetni, sőt! A leanderhez hasonlóan a sötét pince is ideális lehet a virág számára. Ez azonban csak akkor fog működni, ha nem vizesedik a pincéd, ugyanis a nyirkos közeget nem fogja tolerálni a muskátli.

Ha ezt a megoldást választod, akkor gyökerestől vedd ki a virágokat a cserépből, a gyökereket szabadítsd meg a földdaraboktól, és lógasd fel őket. De eszedbe ne jusson vizet permetezni rájuk, hagyd őket háborítatlanul pihenni tavaszig.

Mi lesz a teendő a téli álom után?

Mielőtt majd újra szabad levegőre kerülnek a muskátlijaid, metszd vissza őket. Márciusban már jellemzően kiteheted a virágokat, de ha elhúzódik a tél – ahogy ez az utóbbi években történt –, akkor április elejéig is hagyhatod őket piheni.

A legjobb, ha a tőtől számítva csak 10-15 centis csonkokat hagysz majd meg. Itt is ugyanaz érvényes, mint a teleltetés előttre: távolítsd el az elhalt, száraz részeket, és ne fájjon érte a szíved, vágd bátran vissza a növényt, mert csak így érheted el, hogy szép és egészséges hajtásokat hozzon majd a muskátlid, és újra a kerted, erkélyed dísze legyen.

Még több kertészeti tipp a szép virágokért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top