nlc.hu
Otthon

Balkonnövények teleltetése

Így teleltesd át a balkonnövényeket!

Közelegnek az első fagyok, itt az ideje tehát, hogy az átteleltethető balkonnövényeidet téli pihenőhelyükre vidd. Persze fajtánként mások az igények. Teleltetési kisokos következik.

Muskátli

A muskátli az egyik legkönnyebben átteleltethető balkonnövény. Amire szüksége van, az egy fagymentes, ideális esetben 5-10 fokos, sötétebb helyiség, például a pince. A muskátlis ládákat akár úgy, ahogy vannak, be is pakolhatod ebbe a bizonyos helyiségbe. Viszont ha helyet szeretnél spórolni, akkor a növényeket sűrűbben is összeültetheted egy-egy ládába, arra viszont figyelj, hogy ekkor is mindenképp takarja föld a gyökereiket. A téli időszakban elég, ha nagyjából kéthetente adsz nekik némi vizet. Ki fognak száradni, de tavasszal, a kiültetéskor kihajtanak majd újra.

A másik lehetőség, hogy a töveket kicsit visszavágod, kiásod, a földet lerázod róluk és hagyod őket pár napig száradni. Ezek után mindegyiket egyesével újságpapírba csomagolod, majd beteszed őket egy kartondobozba, amit aztán egy hűvös helyiségbe teszel el tavaszig. Amikor majd előszeded, nem úgy fognak kinézni, mintha élnének, de ahogy kiülteted és locsolni kezded őket, felélednek. 

Muskátli

Muskátli (Fotó: Unsplash)

Petúnia 

A petúnia teleltetése némileg bizonytalanabb kimenetelű – mondjuk ki: vagy sikerül, vagy nem – de egy esélyt mindenképp érdemes adni a dolognak. Kezdd azzal, hogy a töveket visszavágod 5 centiméter körülire, majd alaposan öntözd meg! A ládákat, cserepeket ezután vidd egy hűvös, de fagymentes és lehetőleg világos helyiségbe, például egy verandára, esetleg ablakkal rendelkező garázsba! 2-3 hetente ellenőrizd őket és nedvesítsd meg a talajukat!

Leander

A leander mediterrán növény, a fagypont körüli hőmérsékletek már megártanak neki, így télire mindenképp fagymentes helyet kell biztosítanod neki. Ráadásul a növénynek a jövő évi virágzáshoz is szüksége van téli pihenőre. A teleltetéshez a legideálisabb egy 2-10 fok közötti helyiség. Alapszabály, hogy minél sötétebb van, annál alacsonyabbnak kell lennie a hőmérsékletnek. Fontos az is, hogy a helyiség száraz és lehetőleg jól szellőző legyen. A talaját a téli hónapokban minimálisan, de azért tartsd nedvesen.  A növényt hetente ellenőrizd, hogy nem támadták-e meg kártevők. Ha igen, akkor mindenképp azonnal mosd le, ezzel nem lehet megvárni a tavaszt.

Leander

Leander (Fotó: Pixabay)

Balkonnövényből szobanövény

Számos olyan fagyérzékeny balkonnövény is van, melyeket a hideg hónapokra simán bevihetsz a lakásba, ahol aztán szobanövényként vészelhetik át a telet. Ilyenek például:

  • Begónia
  • Bougainvillea
  • Citrusfélék
  • Hibiszkusz
  • Nebáncsvirág
  • Léggömbvirág
  • Díszcsalán
  • Fűszernövények

Ezeknek a növényeknek a teleltetésekor figyelj arra, hogy egyrészt minél több fényt kapjanak, másrészt ne legyenek túl közel a radiátorokhoz, konvektorokhoz, akkor ugyanis nagyon kiszáradhatnak. A rendszeres öntözés mellett biztosíts számukra megfelelő párásítást is, ugyanis a fűtött szoba levegője számukra általában nagyon száraz!

Kertészkedj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top