Szabadidő

3 virág, ami imádja az árnyékos teraszokat

Imádom virágokkal telepakolni a teraszomat, de naponta alig 2 órát süt ide a Nap. Idén végre ideális növényeket találtam, amik szeretik az árnyékot, és így is ontják a színes, illatos virágokat.

A fukszia imádja az árnyékos helyeket. Nem fog hatalmas bokorrá fejlődni, így ültetésnél megfelelő számára a közepes méretű cserép. Nem szabad túlöntözni, ugyanakkor, hamar észrevenni a kókadozó levelein, ha nem kap elég folyadékot. Jó, ha naponta öntözd, de kevesebb mennyiséggel. Nem viseli jól, ha elkapja az eső, így nagyobb viharoknál, húzd be olyan helyre, ahol nem éri a víz.  Tápoldatot kéthetente lehet adni a fuksziának, és az elszáradt virágokat is lecsípheted róla.  -5 fokig jól bírja a hideget. Világos, és sötét helyen is teleltethető. Azonban, ha sötét helyen várja meg a tavaszt, akkor ledobja a leveleit. Ez teljesen természetes folyamat.

Fukszia szereti az árnyékos helyet

Nem könnyű kitapasztalnia, hogy mennyi vízre van szüksége a fuksziának. Egy biztos, ő imádja az árnyékot. (A szerző fotója)

A szegfű cserepes verziója is jól érzi magát az árnyékosabb teraszokon és a napos, világos balkonokon is. Annyira, hogy képes dundibb kis bokorrá nőni. Nem szabad túlöntözni, és fontos, hogy a cserép alján lyukak legyenek. Az elszáradt virágokat mindig távolítsuk el, hogy újak nyíljanak helyette. Érdemes figyelni, hogy jó helyet választottunk e a növénynek, mert megtámadhatja a lisztharmat.

Cserepes szegfű

A szegfű nagyon hálás virág. Ha gondozzuk, és figyelünk rá, egész nyáron virágzik. (A szerző fotója)

Igen, a legtöbben azt mondják, hogy a muskátlinak minimum félárnyékos helyre van szüksége. Nos, az én teraszomon a muskátlikat maximum napi 2 óra napfény éri, ám így is gyönyörűek, és egyre nagyobbak. Rendszeresen locsolni kell őket, és bizony a száraz virágokat, szárakat el kell távolítani. Az igazság az, hogy a muskátli jól érzi magát az árnyékos helyeken is, de sokkal kevesebb virágot fog hozni. A túlöntözés egyik jele, a leveleken megjelenő barna foltok. Törekedjünk a rendszeres, kisebb adag vízzel történő locsolásra. Muskátlit teleltetni nem bonyolult! Ősszel, amikor a hőmérséklet csökken, a virág  még elviseli a fagymentes környezetet, azonban ha fagypont alá esik a hőmérséklet, új helyre kell vinnünk!

Muskátli az ablakban

Az én ablakomban délután 4 és este 7 között találkoznak a muskátlik a napsugarakkal, ám így is szépen fejlődnek! ((A szerző fotója)

Irány a balkon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top