Otthon

Mi kerüljön a balkonra? Muskátlitól a petúniáig

Áprilistól mindenki virágba öltözteti a teraszt és az erkélyt. De mégis melyik tipikus balkonvirágot hogyan kell gondozni? Kisokos a legalapvetőbb infókkal, amit érdemes elmentened!

Muskátli

Álló- és futómuskátlit is vehetsz a kertészetekben és a virágosnál, de vigyázz, mert a nagy szárazságot és a tűző napot csak az álló viseli el igazán jól! Érdemes speciális muskátliföldet beszerezni az átültetéshez. A muskátlit bármilyen cserépbe, kaspóba rakhatjuk, de azok alját érdemes kiszúrni, hogy a felesleges esővíz távozni tudjon, a cserép alá pedig mindig rakjunk tálkát. Nyári melegben, ha elmarad az eső, akkor naponta akár kétszer is lehet tápoldatos vízzel locsolni. Erre a legmegfelelőbb időszak a kora reggel vagy a késő este, amikor a levegő már kicsit lehűlt. A muskátli leszáradt leveleit időről időre le kell csipkedni! A tél közeledtével, de még a fagy előtt érdemes hűvös, de száraz helyen átteleltetni.

Mindig csipkedjük le a muskátli elszáradt leveleit, virágait

Mindig csipkedjük le a muskátli elszáradt leveleit, virágait (Fotó: Profimedia)

Petúnia

A Dél-Amerikából származó petúniát legalább annyian szeretik a balkonon látni, mint a muskátlit. Színben is változatos, de formáját tekintve is lehet kis vagy nagy harangalakú. Ma már kapni lehet úgynevezett színváltós petúniát, ami minden napszakban más színben tündököl. A futó petúniák inkább a napos, kevésbé árnyékos helyet viselik jól. A legideálisabb, ha esővízzel öntözzük. Hetente tápoldatot sem árt hozzáadni.  Nem szabad hagyni, hogy álljon alatta a víz, és a muskátlihoz hasonlóan az elszáradt leveleket és az elnyílt virágokat érdemes levágni, lecsípni. A virágosnál lehet olyan fajtát keresni, amely már átteleltethető, de ehhez legalább 20 centisre kell visszavágni.

Így teleltesd a petúniát

Már áttelelhető petúniát is kapni (Fotó: Profimedia)

Levendula

Sokan választanák levendulát a balkonra, ami egyesek szerint még a szúnyogokat is távol tartja. Napos, meleg helyre érdemes ültetni, ám ezzel meg kell várni a fagyok végét! Bár a kertben ültetett levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, a ládába, kaspóba ültetett levendulát hetente legalább háromszor érdemes locsolni, tápoldatot nem igényel.

Levendula a mezőn és a teraszon

Illatos levendula a teraszon is lehet! (Fotó: Profimedia)

Fukszia

Leginkább azoknak ajánlott, akiknek hűvösebb, árnyékos az erkélyük. Sőt! A folyamatos, erős napsugárzástól néhány nap alatt kiéghet, még az öntözés ellenére is. A fukszia igényli a folyamatos öntözést, akkor dolgozunk jól, ha a virágföld alatta mindig nedves. A virágzás mennyisége nagyban függ a tápoldat használatától, így azt nem ajánlott elhagyni.

Fukszia, az árnyékos teraszok kedvence

Fukszia, az árnyékos teraszok kedvence (Fotó: Profimedia)

Tippek kertészkedéshez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top