nlc.hu
Életmód

Hidegtűrő virágok télre és őszre

5 hidegtűrő virág őszre, amiktől színpompás lesz az erkélyed még decemberben is

Ha az ősszel és télen is szeretnél színpompás kertet és erkélyt, ezeket a dísznövényeket ültesd a virágládába!

Attól, hogy vége a nyárnak, még nem kell, hogy színtelen és unalmas legyen az erkélyed. Mutatjuk, milyen növényeket, virágokat érdemes beszerezned az ősszel, hogy még a téli ünnepek alatt is szép legyen a teraszod.

Csarab

Akár a kiskertedbe, akár a balkonládádba ülteted, a csarab élénk színe biztos, hogy magához vonzza a tekinteteket. A seprűvirág valójában egy évelő örökzöld cserje, ami ősszel virágzik, és a savanyú talajt szereti.

Fehér változatát a skótok a menyasszonyi csokrokba teszik, mert úgy tartják, szerencsét hoz. Nálunk a rózsaszín a legelterjedtebb, de létezik még piros és sárga változata is.

Fagytűrő virágok - csarab

A csarab gyönyörű , bokros virág
(Fotó: Getty Images)

Erika virág

A vékony hanga, vagy más néven Erika virág a csarabhoz hasonlóan bokros növény, és egymás közelébe ültetve igazán szép összhatást érhetsz el. Ha szélvédett, félárnyékos helyre ülteted, savanyú, jó vízelvezetésű földbe, még az első fagyok után is megtartja a piros, fehér vagy éppen rózsaszín virágait.

Bár fagytűrő virág, de a keményebb mínuszoktól azonban inkább védd meg: ha beviszed a lakás egy hűvös, de világos szegletébe, áttelelhet. A rendszeres öntözést igényli, arra azonban ügyelj, hogy ne vidd túlzásba a locsolást, ugyanis könnyen kipusztulhat.

Fagytűrő virágok - Erika virág

A csarabhoz hasonlít az Erika virág – mindkettővel pinkbe borulhat az erkélyed és a kerted
(Fotó: Getty Images)

Díszkáposzta

A közönséges káposzta nemesített változatának nem a virága, hanem színpompás levele az igazi éke. Nyugodtan ültetheted a kert talajába is és virágládába is, mindkettőt szereti. Csoportba ültetve a leglátványosabb őszi dísznövény.

A díszkáposzta azért is jó választás, mert amikor már minden más virág a téli álmát alussza, a gyönyörű lila és fehér színű növény akkor van igazán elemében.

Fagytűrő virágok - díszkáposzta

A díszkáposzta az egyik legszebb őszi dísznövény
(Fotó: Getty Images)

Krizantém

Tény, a krizantémot nálunk leginkább a temetőkben láthatjuk, ami nagy hiba, hiszen az otthonaink csodás dísze is lehet. A közepesen magas virág millió színben virít a sárgától a mélybordón át a rózsaszínig.

Mivel a krizantém igényli a napfényt, de az árnyékot is, így a legjobb, ha félárnyékos helyre ülteted. Arra azonban ügyelj, hogy ha cicád van, inkább más virágot válassz, mert a macskákra veszélyes.

Fagytűrő virágok - krizantém

A krizantém az erkélyeden is jó mutat
(Fotó: Getty Images)

Októberke

Az októberi varjúháj, vagy más néven az októberke is jól illik az őszi kertbe. Húsos leveleivel – amikben a nedvességet tárolja – és rózsaszín, csillag formájú virágjaival feldobja a legegyszerűbb erkélyt is.

A sziklakertekbe is tökéletes, ami akkor is jó választás, ha el szoktál felejtkezni az öntözésről: az októberi varjúháj szárazságtűrő növény, és nem igényel sok törődést.

Fagytűrő virágok - októberke

Az októberke is a pink virágok táborát erősíti
(Fotó: Getty Images)

Még több kertészeti téma!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top