nlc.hu
Otthon

Békén hagyott kert

A békén hagyott kert: 4 tipp, hogyan legyen vad, mégis rendezett kerted

Az „elvadult” kert is lehet rendezett, környezeti szempontból pedig rendkívül hasznos az élővilág számára.

A tövig nyírt gyep, a makulátlan pázsit a múlté. Manapság minden a természetességről szól: a békén hagyott kert (vagy wildlfife gardening, ungardening) koncepciója szerint kerülni kell a mérgező rovarirtó szereket vagy a steril teraszburkolatokat, hogy olyan kerteket hozzunk létre, amelyek életre és virágzásra ösztönzik az őshonos vadon élő állatokat, növényeket.

A közismert rewilding néven is ismert kerttervezési eljárás egyre népszerűbb Európában és az Egyesült Államokban, amivel megfordítható az ökológiai hanyatlás, és ösztönözhető az őshonos fajok növekedése.

Nem mérgezzük a természetet

Az organikus kertészkedés hihetetlenül fontos, hiszen, ha gyomirtókat, permetező szereket használunk, akkor alapvetően nagy táplálékforrást veszünk el különösen a madaraktól, mivel azok kis gerinctelenekkel táplálkoznak. Ha aggódunk a csigák miatt, a sörcsapda jó alternatíva: egyszerűen öntsünk egy kis sört egy kis edénybe a földre, és a csigák belemennek. Vagy tegyük fel, hogy sok levéltetű eszi a rózsánkat: ösztönözheti a kékcinegéket, hogy jöjjenek és egyék meg azokat, ha madáretetőt akasztunk a rózsák mellé. Így a kerti vadvilág értünk is dolgozik.

vadvirágos kert

“Vadkert” is lehet gondozott. Fotó: Unsplash

Mesebeli hely lehet a kertünk

A madaraknak inniuk kell, és tisztán kell tartaniuk a tollaikat, tehát ha van hely egy kis vizes élőhelynek, például egy kis tavacskának, az fantasztikus az állatok számára. Valahol nemcsak a madarak és az emlősök jönnek majd inni a kerti tóhoz, hanem a szitakötők is és a békák. Ha nincs hely egy tóra, jó ötlet a madárfürdő is.

virágoskert

Nem kell mindenhol hagyni a füvet felnőni, kis utak kialakíthatók fűnyíróval, kővel. Fotó: Unsplash

Megismerhetünk különféle fajokat

Még ha nem is szeretjük őket, a rovarok kulcsfontosságúak az egészséges kerti ökoszisztéma fenntartásához. A bogárhotel idő- és pénzpocsékolás egyes szakértők szerint, érdemes inkább keresni egy helyet egy cserje vagy bokor alatt, és felhalmozni néhány nedves gallyat, kérget vagy kis rönköket. Ez egy nagyszerű hely a bogarak és más gerinctelenek számára, hogy otthonuk legyen. Ültethetünk olyan dolgokat, amelyeket a vadon élő állatok fogyasztanak. A vad majoranna például nagyon jó a rovaroknak, lepkéknek, méheknek, de más módokon is lehet pillangókat vonzani a kertbe, például nektárgazgdag növényekkel, vibráló színekkel.

vadvirágok

Fotó: unsplash

Rendezett kerted lehet

Igen, elsőre meglepő, de a kerti minirét nem jelenti azt, hogy elvadul a pázsit. A legjobb, ha a kert egy részét lekaszálod, és más típusú füvet és megfelelő vadvirágot vetsz be a talajba. Az az elképzelés, hogy elhagyjuk a kertet, hogy elvaduljon, mítosz. A békén hagyott kertet is kezelni kell, mert ha nem teszel így, akkor csak csalán lesz, nem pedig földi paradicsom. Sokféle növényre van szükség ahhoz, hogy vonzzák a különféle vadvilágot, ezért a csalánt és a gyomokat nyugodtan kigyomlálhatjuk. Miután a fű és a virágok megnőnek, a min rét megőrzésének kulcsa a kaszálási napló. Próbáljunk ellenállni a vágásnak legalább július közepéig – vagy akár szeptember elejéig. Ez lehetőséget ad a vadvirágoknak, hogy befejezzék növekedési, virágzási és magzási ciklusukat. Az első vágás pontos időpontja az évtől és az időjárástól függ, de egy későbbi vágás megelőzheti sok invazív faj növekedését.  Előfordulhat, hogy az első vágáshoz szükség lesz kaszára vagy vágógépre, de utána egy normál fűnyíró is megfelelő lesz. Ha elég kicsi foltról van szó, akkor akár egy kerti ollóval is boldogulhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top