nlc.hu
Egészség

Koronavírus-helyzet jelenleg

A betegek több mint fele koronavírusos, nem pedig influenzás

Újabb tünetei jelentkeztek a Covidnak.
beteg

Köhögés, torokfájás és láz miatt mennek a háziorvoshoz az emberek. Rengeteg most a koronavírus-fertőzött. Egy pécsi orvos azt mondta a Tényeknek, hogy a teszteltek több mint fele a Covidtól szenved és nem az influenzától. Ráadásul ez sokkal lassabban gyógyul, akár hetekig is eltarthat.

„Jellemzően magas láz, torokfájás, köhögés, orrfolyás, vizes orrfolyás a tünet. A különbség tekintetében van lehetőségünk még tesztelni. A tesztelés során az látszott, hogy kicsivel nagyobb mennyiségű Covid-fertőzés van jelen pillanatban Magyarországon, mint az influenza” – mutatott rá Szabó András, háziorvos. 

Aki elkapja a koronavírust, akár hetekig is eltarthat a gyógyulása. „Tapasztalom azt, hogy a köhögés, az elhúzódó krónikus bronchitis (azaz hörghurut – szerk.) ennek a tünetei. Ezek hosszabban gyógyulnak és makacsabbak” – hangsúlyozta a pécsi háziorvos.

A koronavírus  leggyakoribb tünetei közül viszont az íz-, és szaglásvesztés szinte eltűnt. Újabb tünetek jelentkeztek: a legtöbben orrfolyással, köhögéssel és erős, migrénes fejfájással keresik fel az orvost. Mindemellett egyre többen panaszkodnak ízületi fájdalmakra.

Sajnos, ami szintén problémát okozhat, többen számoltak be ízületi fájdalmakról. Lehet, hogy ez a hűvös, nyirkos időnek is betudható, de sajnos ezek a mozgásszervi panaszok is erősödtek a járványhullámmal egyidejűleg” – hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós, virológus.

A legújabb kutatások szerint sok covidos betegnél jelentkeznek alvásproblémák, sőt még szorongás is.

A koronavírus mostani variánsa könnyebben fertőz, ráadásul a terjedéséhez valószínűleg az ünnepek is hozzájárultak. „A koronavírus most egy kifejezetten erős légzőszervi hullámot indított meg, ami lehet, hogy a napjainkban tetőzik” – hangsúlyozta Rusvai, aki azt tanácsolja, mindenki hordjon maszkot ott, ahol sok emberrel érintkezne.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top