Nyári ekcémád van? Ezt üzeni vele a bőröd

nlc | 2022. Július 31.
Elmondjuk, mit tehetsz, ha nyáron tör elő vagy súlyosbodik az ekcémád.

Az ekcéma télen számít gyakoribbnak, amikor a hideg és száraz időjárás, illetve a kinti hideg és a fűtött szoba melege közti hőmérsékleti eltérések is próbára teszik a bőr védőrétegét. A nyári, kevesebb hőingadozással járó, jellemzően meleg, párás időjárásnak elméletileg enyhítenie kellene a panaszokat. Azonban mégis akadnak olyanok, akiknél éppen ebben az évszakban lángol fel a betegség.

„Az ekcémára hajlamos bőrnek károsodott a védőfunkciója, és ennek eredményeként nem tart vissza annyira a vizet, mint az ekcémamentes bőr, így kiszárad és könnyen begyullad” – magyarázta a Well+Good magazinnak dr. Jeffery Fromorowiz okleveles bőrgyógyász. A szakember rámutatott, a nyári fellángolások előfordulhatnak a hőség okán, de azért is, mert az izzadás és/vagy az aktívabb életmód miatt gyakrabban zuhanyzunk. 

„A forró víz megfoszthatja a bőrt a lipidektől, amelyek hozzájárulnak a megfelelő hidratáltsághoz. A szappanok használata  pedig tovább ronthat a helyzeten” – fogalmazott. 

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetsz ellene?

A legjobb a nyári ekcéma ellen tehetsz, ha odafigyelsz arra, hogy a lehető leginkább bőrbarát módon tisztálkodj. Dr. Fromorowitz azt javasolja, hogy langyos vízzel és gyengéd szappannal vagy tusfürdővel zuhanyozz. Fürdés után soha ne feledkezz meg a hidratáló testápoló használatáról sem! Lehetőleg válassz valamilyen nyugtató hatású, illatmentes terméket, niacinamidot tartalmazó terméket!

A megfelelő bőrápolásra persze minden évszakban oda kell figyelned, különösképp ha ekcémával küzdesz.

„Az ekcéma általában krónikus állapot, amely egész életen át tartó odafigyelést igényel” – hangsúlyozta dr. Fromorowitz.

Exit mobile version