Így változik három megyében is a háziorvosi ügyeleti rendszer

FEL | 2022. Augusztus 24.
Ilyen háziorvosi ügyeleti rendszer működik Hajdú-Biharban is.

Januártól Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is elindítják az új háziorvosi ügyeleti rendszert, amilyen már működik Hajdú-Biharban. Ott már tavaly nyár óta az Országos Mentőszolgálat működteti a háziorvosi ügyeletet, hozzájuk futnak be a hívások. Alapos kikérdezés után döntenek a beteg további ellátásáról: az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldenek, a többieket egy ügyeleti pontra irányítják.

A Népszava azt írja, hogy minden járásközpontban lesz egy orvos, azonkívül pedig sürgősségi pontokat alakítanak ki, ahol mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja a betegeket, szükség esetén pedig ki is mehet hozzájuk.

A Népszavának a tesztüzem tapasztalatait firtató kérdéseire a belügy sajtóosztálya azt írta: az új ügyeleti rendszer legfontosabb rendező elve a központi triázsolás (a beteg tüneteinek osztályozása), melynek várható eredményeként a beteg kórelőzménye, betegségének rizikó-besorolása, valamint általános állapota alapján a megfelelő ellátóhelyre kerül.

Kiemelt kép: Fotó: Országos Mentőszolgálat/Facebook

(Népszava, RTL)

Exit mobile version