nlc.hu
Aktuális

Problémák az új ügyeleti rendszerrel

Öt és fél órát kellett várnia az ügyeletes orvosra a halott édesapja mellett

Nem tudta elérni a diszpécsert.
diszpécser

Többen is hiába hívták Pest megyében a 1830-as orvosi ügyeleti számot a hétvégén. Az RTL Híradónak nyilatkozó szentendrei nő több mint fél óráig próbált orvost hívni elhunyt apjához. Végül a férfi gondosórája segítségével mentőt hívott.

„Reggel 9-kor otthon elhunyt az édesapám. Egyből hívtam a 1830-at, mert tudtam, hogy az ügyeletes orvos állítja ki a halotti bizonyítványt, meg állapítja meg a halált. A kettes gombot nyomtam, hogy az ügyeletes orvost, a következőnél a hármast, visszahívást kértem, az se vezetett eredményre, ez olyan négy-ötször próbálkozás volt, minden alkalommal percekig tartottam a telefont” – panaszolta. Végül apja gondosóráján keresztül érte el a diszpécsert, aki mentőt hívott. Az ügyeletes orvosra azonban így is 5 és fél órát várnia kellett.

Pest megye február 1-től csatlakozott az új ügyeleti rendszerhez. Az eddigi több mint 50 ügyeletből csak 18 maradt. 

A Magyar Orvosi Kamara szerint van olyan területe az országnak, ahol túlterheltek az ügyeletes háziorvosok. Nagyobb bajnak tartják, hogy olyan eseteket is el kell látniuk, amiben nincs tapasztalatuk. 

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője még január közepén arról beszélt, hogy az új ügyeleti rendszer nem vonzó a háziorvosok számára. „A legtöbben úgy érzik, hogy nem felkészültek a sürgősségi betegellátásra” – nyilatkozta Dr. Keczéry Attila, aki szerint az sem vonzó a háziorvosok számára, hogy miközben akár 40-50 kilométert is kell utazniuk ahhoz, hogy ügyelni tudjanak, meglehetősen kevés pénzt kapnak. Amúgy a praxisok óránként – a kiadásaikat leszámítva – bruttó 4000, azaz nettó 2660 forintot kapnak, azt is 1-2 hónap késessel.

Arról, hogy 1830-as hívásokra mennyi idő alatt kell válaszolniuk, az Országos Mentőszolgálatnál korábban azt mondták: ritka esetben előfordulhat várakozás.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top