Ne vegyük félvállról: az elhízás egészségügyi kockázatai

nlc | 2022. November 30.
Az elhízás jelen van a társadalom minden rétegében, de tartsuk szem előtt, hogy bár a túlsúly az egészséget veszélyeztető állapot, kezelendő és KEZELHETŐ megfelelő orvosi segítséggel.

Talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne szeretett volna élete során legalább egyszer néhány kilótól megszabadulni. Pont ezért mindannyian tudjuk, hogy ez mennyire nehéz feladat. A fogyókúrázók többsége sokszor szembesül is ezzel a ténnyel, és talán ugyanennyiszer a sikertelen próbálkozásokkal. Fontos leszögezni, hogy egyáltalán nem akaratgyengeségről van szó, hanem ez a fogyásra adott természetes élettani reakciója a testnek!

Nem vagy egyedül a problémáddal!

Tudományos kutatások igazolják, hogy az elhízás krónikus megbetegedés, amelyet sokféle tényező befolyásol.

Több tanulmány is alátámasztja például, hogy a családtagok testtömegindexe nagyon hasonlít egymásra, és erősebb összefüggés mutatható ki a vérrokonok, mint a házastársak esetében.

Tudtad? Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, míg a világon összesen 650 millió ember él túlsúllyal.

„Túlsúlyos vagy? Mozogj többet!” – Ennél azonban összetettebb a probléma

A fogyást és az elért testsúly megtartását gyakran a „kevesebb étel, több mozgás” egyszerű kérdésének tekintik az emberek. A tudomány azonban bebizonyította, hogy az elhízásnak számos oka van, amelyek némelyike kívül esik az elhízással élő személy tudatosságán vagy irányításán.

A felnőtteknek minimum heti 2,5 óra testmozgásra van szükségük, míg a gyerekeknek legalább 1 órára naponta. A felnőttek negyede és 10-ből 8 kamasz nem elég aktív. Ráadásul megjelentek a kalóriában gazdag feldolgozott ételek, miközben nőttek az adagok és a csapból is ételreklámok folynak – ez pedig mind túlevéshez vezet. A hátrányos helyzetű közösségekben élőknek pedig nincs igazi hozzáférésük az egészséges ételekhez, ami tovább növeli az elhízás esélyét. És ott van a genetika is – ikerkutatásokkal bebizonyították, hogy a hajlam öröklődhet, és a legfrissebb kutatások szerint a bélflórának is köze van ahhoz, mennyit mutat a mérleg.

Az elhízást az orvostudomány betegségként tartja nyilván. Ettől függetlenül elhízás még mindig csak esztétikai problémaként jelenik meg az emberek tudatában, egészségkárosító hatásával (társbetegségek, szövődmények) sokan nincsenek tisztában.

A túlsúly okozta leggyakrabban diagnosztizált betegségek:

Miért nehéz lefogyni?

A fogyásra adott élettani reakcióink ismételt súlygyarapodáshoz vezethetnek – ezt nevezzük köznyelven jojó effektusnak. Ennek mechanizmusa, hogy a fogyás alatt a szervezet először a raktárakból alakítja vissza a működéséhez szükséges energiát, ezzel érhető el a súlyvesztés. Az elért súly után az étkezés újbóli megemelése nem jár párhuzamosan a lelassult anyagcsere felgyorsulásával. Nagy kalóriamennyiséget a csökkent anyagcsere-működés nem képes elégetni, zsírraktárat képez, és megtörténik a visszahízás.

Fotó: Getty Images/Alex Tihonov

A jojó effektus nemcsak frusztráló, hanem egészségügyi problémát is jelent. A pluszkilók formájában visszatérő zsírtöbblet nagyobb megterhelést jelent a szívnek és az anyagcserére nézve, mint a diéta előtti túlsúly. Ha valaki a diéta alatt egészségtelenül táplálkozik és nem sportol rendszeresen, az izomtömegéből is veszít, így, ha a diéta abbahagyása után visszahízik, a visszatérő plusz kilókkal csak zsírréteg fog felhalmozódni. A testzsír százalék tehát rosszabb lesz, mint a diéta előtt volt. Ez azt jelenti, hogy a vérnyomásértékek, a koleszterinszint, a triglicerid értékek, az éhgyomori vércukorszint és az inzulinértékek romlanak, így a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata is nő. A jojó effektus miatti súlytöbblet tehát veszélyesebb, mint a tartós túlsúly.

Rengeteg oka lehet, ha valaki nem tud lefogyni, ahhoz, hogy ezt pontosan meg lehessen határozni, mindenképpen szakértő segítségét érdemes igénybe venni, ugyanis megfelelő szintű támogatással meg lehet törni a súlyvesztés után állandóan visszatérő súlygyarapodást, azaz a jojó effektust, így hosszú távon stabilizálni lehet a testsúlyt.

Hogyan kerülhető el a jojó effektus?

Summa summárum

A túlsúly az egészséget veszélyeztető állapot, ami kezelendő és kezelhető. Ne féljünk beszélni a problémánkról, nehézségeinkről, esetleges gátlásainkról. Attól, hogy túlsúllyal küzdünk, még nem vagyunk akarathiányosak, de fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy elhízásnak milyen egészségkárosító hatásai vannak.  

Ne feledjük! Van megoldás, amiben a leghatékonyabb segítséget a szakemberektől kaphatjuk meg!

Exit mobile version