nlc.hu
Egészség

Az elhízás nem esztétikai probléma

Az elhízás betegség, nem csodabogyókra, hanem orvosokra van szükség

Az elhízást esztétikai problémaként kezeljük, pedig valójában betegségről van szó, ami komplex kezelést igényel. Ma, az elhízás világnapján nézzük meg, mi a helyzet Magyarországon az elhízás terén.

Az elhízást teljesen félreértjük társadalmi szinten, úgy tekintünk rá, mintha csupán esztétikai kérdés lenne, és arról szólna, hogy aki kövér, annak nulla akaratereje van, és annyit kellene csak tennie, hogy kevesebbet egyen meg többet mozogjon. Március 4. az elhízás világnapja, ennek alkalmából vizsgáljuk meg közelebbről az elhízás körüli problémákat.

A normál súly került kisebbségbe

Az elhízás mellé megszégyenítés, mutogatás, gúnyos megjegyzések és megalázás is jár – sajnos tömegesen és nem izolált esetekben. Mindennek az alapja pedig az a súlyos tévhit, hogy az elhízás csak és kizárólag a személy étkezési szokásain múlik, és a kövér ember biztos egész nap tolja magába a krémeseket számolatlanul, azért néz ki úgy, ahogy. Ráadásul az is tévhitnek nevezhető most már, hogy az elhízottak lennének kisebbségben, ugyanis a KSH adatai alapján a magyar lakosság 23,9 százaléka tartozik az elhízottak, 34,3 százaléka pedig a túlsúlyosak közé. Akárhogy számoljuk, ez bizony azt jelenti, hogy a társadalmunk 58,2 százaléka, azaz több mint fele túlsúlyt cipel magán, és kisebbségbe kerültek a normál súlyúak.

Mit jelent az elhízás?

A legegyszerűbb a BMI (testtömegindex) kiszámítása alapján besorolni a súlykategóriákat: normál súlyról beszélünk, ha 18-25 között van a testtömegindex, 30 felett lesz elhízott kategória, 40 felett pedig extrém elhízásról beszélünk.

A fenti adatok alapján egyértelmű, hogy az elhízás egyáltalán nemcsak arról szól, hogy hányas méretű nadrágba tudjuk beleszuszakolni a fenekünket, és hogy a strandon mit szólnak nyáron az idegenek a combunkon virágzó narancsbőrhöz, hanem sokkal inkább népegészségügyi probléma, amit betegségként, komplex módon kell kezelni.

Súlyos következmények

Dr. Simonyi Gábor, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központjának vezető főorvosa, a Magyar Obezitológia és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) főtitkára, Az obezitás megítélése Magyarországon című konferencián mondta el a tapasztalatait. Sok esetben a hozzájuk forduló betegek is meglepődnek, amikor kiderül, hogy a tüneteik, betegségük az elhízás miatt alakultak ki. Pedig szinte nincs is olyan szervünk, amit ne érinthetne az elhízás károsan: anyagcserebetegség, szív- és érrendszeri problémák, asztma, vagy épp mentális betegségek is felléphetnek a a túlsúly miatt.

Az elhízás mértékével együtt nő a kockázat a 2-es típusú cukorbetegségre, magas vérnyomásra és egyes rosszindulatú daganatos megbetegedésekre.

A probléma tehát egyáltalán nem az, hogy összeér a combunk és emiatt nem tudunk 30-as BMI index felett szoknyát hordani normálisan, hanem az, hogy nem vesszük komolyan, nem kapcsoljuk össze fejben azt, milyen nagy kockázatnak tesszük ki magunkat az elhízással, és nem fordulunk orvoshoz segítségért. Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus, Az éhes lélek gyógyítása című könyv szerzője szerint ennek megvan a maga oka: „Az egészségügyi ellátórendszert azért is kerülik a túlsúllyal küzdő emberek, mert arra számítanak, hogy a meg nem értés különböző reakcióival találkoznak. Ez részben valós félelem, hiszen többnyire diagnózis-alkotás és a lehetséges szövődménybetegségek ismertetése történik a mélyebb, egyéni problémafeltárás helyett. A túlsúly mögött jellemzően – a mozgáshiány mellett – a hibás táplálkozási szokások és a többletevés áll, és ha ezeken a személy nem változtat, a testsúlya tartósan nem fog csökkenni.”

Tömeges testképzavar jellemző a magyarokra

Fotó: Getty Images

Az elhízás lelki okaival foglalkozni kell

A csapból is folynak a fogyasztószerek, reklámok, önjelölt fitneszguruk, akik azt ígérik, hogy megszabadítanak örökre a zsírtól – a pénztárcánk tartalmával együtt. Borzalmasan sok pénzt elköltünk annak érdekében, hogy lefogyjunk, ész nélkül belevetjük magunkat a legveszélyesebb fogyókúrákba is, hogy aztán pár hónap múlva feladjuk az egészet és dupla annyi kilót szedjünk vissza. Dr. Lukács Liza szerint mindez azért történik tömegesen velünk, mert a fogyás lelki részével nem igazán foglalkozunk. Ugyanis a fogyás nem akkor lesz sikeres és hosszú távon tartható, ha csak arra koncentrálunk, miből, mennyit eszünk, hanem az is kell hozzá, hogy megfejtsük, miért alakult ki egyáltalán az elhízás, az evéshez való egészségtelen viszony a lelkünkben.

Az előírt egyenétrendek és csodabogyók talán rövid távon segíthetnek, de valós megoldást csak az ennél jóval összetettebb, testi és lelki oldalt is vizsgáló kezelés hozhat.

A pszichológus tapasztalatai szerint az elhízáshoz szinte minden esetben evési problémák vezetnek, ezek mögött pedig pszichológiai készséghiányok bújhatnak meg: az elhízottak leggyakrabban az evéssel nyugtatják meg magukat és szinte teljesen általános, hogy nem jó az önszabályozási képességük. Például ez jelentheti azt is, hogy az elhízott ember nem ismeri fel a saját érzelmeit megfelelően, ami miatt belső feszültség ébred a lelkében, ezt pedig a legkönnyebb módszerrel, az evéssel enyhíti.

„A pszichológiai tanácsadás az elhízás területén érzékeny arra is, hogy miért eszik a személy többet, mint amennyire biológiailag szüksége van. Nem mindegy, hogy időnkénti falásrohamok, a szükségesnél nagyobb ételadagok elfogyasztásának szokása, vagy a rendszeres csipegetés (nassolás) áll a súlytöbblet mögött. Ez ugyanis befolyásolja annak kiválasztását is, hogy milyen terápiás módszert alkalmazzunk” – számolt be a kezelésről a szakember. A legtöbb esetben az elhízás mögött érzelmi és viselkedéses zavarok állnak, melyeket sokszor otthonról, gyerekkorunkból hozunk, és egyáltalán nem tudatosan irányítják az evési szokásainkat – azaz az elhízásunkat. Nemcsak az elhízás lelki okainak felderítéséhez van szükség a pszichés munkára a túlsúly esetében, hanem a fogyás folyamatát tűzdelő krízisekkel is meg kell küzdeni, ehhez pedig segítség kell.

Kihez menjünk az elhízással?

Jól látható, hogy az elhízást nem csak és kizárólag akaraterővel kell megszüntetni, és igenis egy olyan betegségként kell rá tekinteni, amely orvosi segítséget kíván. Méghozzá több oldalról is támogatott segítséget. A konferencián megszólaló szakemberek javaslata az, hogy első körben a háziorvost keressük fel mindenképpen, ha jelentős súlytöbblettel küzdünk, mert ő tudni fogja, hova utaljon be, milyen szakrendelésekre lesz szükségünk. A legjobb, ha egy obezitológus kezei közé kerülünk ezek után, mert ő fog elirányítani a különböző területekre, legyen szó étrendváltoztatásról, mozgásterápiáról, gyógyszeres kezelésről vagy lelki támogatásról.

Tömeges testképzavar

A Novo Nordisk és a MOMOT közös obezitás-felméréséből kiderült, hogy a magyarok nem ítélik meg reálisan a testsúlyukat, a többség jóval soványabbnak gondolja magát, mint a valóságban. Ugyanez igaz fordítva is: sokan vannak, akik egyáltalán nem elhízottak, mégis kövérnek érzik magukat.

A fő probléma abban rejlik, hogy elhízottként eszünkbe sem jut szakemberhez fordulni, mert annyira nem tekintjük betegségnek az elhízást, és azt gondoljuk, hogy csak mi vagyunk a felelősek a saját testsúlyunkért. Itt az ideje, hogy a helyén kezeljük, és ahogy a törött lábunkkal orvoshoz megyünk, úgy ezzel a problémával is forduljunk a szakemberekhez, akik körültekintő és összetett kezeléssel képesek lesznek hosszú távon megoldást találni a helyzetünkre. Kitartás és akarat ehhez is kell, de biztos, hogy sokkal hatásosabb lesz az elhízás ellen a komplex orvosi gyógymód, mint a súlyos összegekbe kerülő csodabogyók.

Az egészséges életmódról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top