nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Az elhízás egészségügyi kockázatai

10 okunk is van rá, hogy az elhízás ellen beszéljünk

A túlsúly egyáltalán nem csupán esztétikai probléma, és nem a bikinitest hajszolása miatt kell áttérni az egészséges életmódra, hanem mert az elhízással az egészségünket kockáztatjuk.

A túlsúlyt manapság hajlamosak vagyunk csak a külsőnk problémájaként felfogni, mintha az lenne a legfontosabb, hogy minél kisebb méretű ruhákba férjünk bele, pedig inkább az egészségügyi kockázatokra kellene odafigyelnünk, amikor az elhízásról és fogyásról beszélünk. Már csak azért is, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után, hiszen a fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik.

Az elhízás rövidíti az életet

Az elhízás meghatározására a leggyakrabban alkalmazott mutató az úgynevezett testtömeg-index (angolul: Body Mass Index; röviden: BMI), amely szerint négy tápláltsági kategóriát különböztetünk meg. A WHO meghatározása szerint 25 kg/m2 feletti BMI értéknél túlsúlyról, 30 kg/m2 BMI felett pedig elhízásról beszélünk. A fejlett országokban a következő 30 évben 92 millió ember fog meghalni idő előtt kóros elhízásra visszavezethető betegségekben, mert az elhízás 3 évvel rövidíti meg a várható élettartamot – állapította meg az iparosodott országokat tömörítő szervezet, az OECD jelentése, amely a kövérségnek a gazdaságra gyakorolt hatását vizsgálta összesen 52 országban.

Az elhízás egészségügyi kockázatai

Dr. Saurabh Sethi belgyógyász, gasztroenterológus szerint a leggyakrabban a következő 10 kockázattal kell szembenéznie annak, aki elhízással küzd, ám mégsem akar változtatni az életmódján.

1. 2-es típusú cukorbetegség

A diabétesznek két fő típusa van: az 1-es típusú cukorbetegség a szervezet inzulintermelő képességének hiányából adódik, míg a 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem megfelelően használja fel a vércukor hasznosításához az inzulint. Ez utóbbi elsődleges rizikófaktora az elhízás, amely a szakember szerint megelőzhető lenne az egészséges életmóddal, a túlsúly csökkentésével, rendszeres mozgással.

2. Szívbetegség

A túlsúly – vagyis a 25-nél magasabb testtömegindex – mind a nőknél, mind a férfiaknál növeli a szívroham kockázatát. Az elhízottak esetében már háromszoros a kockázati tényező a különböző szívbetegségekkel kapcsolatban. Logikus, hogy a többletsúly nagyobb terhet ró a szívre is, mivel a nagyobb testtömeg bővebb vérellátást igényel, úgyhogy a szívünk védelmében le a sok zsírral!

Az elhízás kockázatai

Az elhízással nem érdemes kockáztatni az egészségünket (Kép: Getty Images)

3. Stroke

A stroke-ot – akut agyi érkatasztrófának, szélütésnek vagy gutaütésnek is nevezik – a vezető halálokok között tartják számon világszerte, hátterében általában érelmeszesedés áll, ilyenkor a véráramlás útja akadályozott és az érfalról leszakadó vérrög akár teljesen elzárja a véráramlást. A kutatások szerint az elhízás 64 százalékkal növelheti a stroke kockázatát, még pontosabban minden 5 egységnyi testtömegindex-növekedés 21 százalékkal több kockázatot jelent. Ha másért nem, már ezért biztosan el kell kezdeni az életmódváltást.

4. Alvási apnoé

Az alvási apnoé légzéskimaradást jelent alvás közben. Gyakori probléma sajnos, és sok esetben az okozza, hogy a túlsúly miatt a nyak körül és a garat nyálkahártyáján felhalmozódik a zsír, ami akadályozza a légzést az ágyban fekve éjjel. A fogyás jelentősen csökkenti az alvási apnoé kockázatát.

5. Magas vérnyomás

Nem feledkezhetünk el a magas vérnyomásról sem, hiszen majdnem minden második hipertóniás beteg elhízott. Ez azért van, mert az extra zsírszövet több oxigént kíván, azaz több vért kell a szívnek pumpálnia, ami az artériák falának jelent extra terhelést.

6. Májbetegség

Ha eddig azt gondoltad, hogy a májat a sok alkohol károsíthatja csak, akkor bizony nagyot tévedtél. Ugyanis nem kizárólag a rendszeres alkoholfogyasztás okozhat zsírmájat, a svéd Linköping Egyetemen végzett kutatás szerint a túlsúly és az inzulinrezisztencia is kockázati tényező a kialakulásában. A zsírmáj olyan anyagcsere-betegség, amelyről kiderült, hogy az elhízással és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben jelentkezik, és amely a májzsugorodás előszobája.

7. Epekövek

Nem véletlen az, hogy az epeköves betegek többsége elhízott, ugyanis az egészségtelen táplálkozás (túlzásba vitt kalória, zsír és cukor, rostszegény étrend) elősegíti az epekövek képződését. Érdekes módon hasonló eredménnyel jár az is, ha drasztikus fogyókúrát folytatunk és rendszeresen éheztetjük a szervezetünket. Az epekő kialakulására utalhat a magas vérzsírérték (koleszterin, triglicerid) is, mivel ilyenkor az epében is megnő a koleszterin koncentrációja, úgyhogy mindenképpen érdemes ezeket az értékeket megnézetni egy alapos laborvizsgálattal az életmódváltás keretében.

8. Egyes daganatok

A rákos megbetegedések egyetlen okaként természetesen nem lehet megjelölni az elhízást, csupán a kockázati tényezők között merül fel bizonyos fajta daganatokkal kapcsolatban. Egy átfogó tanulmányban egy év alatt 100 ezer rákos megbetegedést hoztak összefüggésbe az elhízással, például a mell-, prosztata- vagy épp a veserákkal kapcsolatban. Az egészséges életmód tehát egyáltalán nem a keskenyebb derék, hanem az életünk miatt létfontosságú.

9. Terhességi komplikációk

A szakember nem a terhesség alatt felszedett kilókat tartja kockázatosnak, hanem azt, amikor eleve elhízottként esünk teherbe. Ez utóbbi esetben ugyanis nagyobb eséllyel lesz probléma a terhesség közben a magas vérnyomással, terhességi cukorbetegséggel – hogy csak párat említsünk a lehetséges komplikációk közül. Mindenképpen érdemes egy átfogó laborvizsgálattal indítani a terhességet.

10. Depresszió

Egy kutatás szerint a túlsúly és a depresszió között bizony van összefüggés, elég már 10 kiló zsírtöbblet ahhoz, hogy 17 százalékkal növeljük a depresszió kockázatát. Az elhízást gyakran kíséri önbizalomvesztés, befelé fordulás, a kutatók szerint a negatív testkép és alacsony önértékelés pedig könnyen vezethetnek komolyabb mentális problémákhoz, akár depresszióhoz is. A jó hír azonban az, hogy a súlycsökkentéssel egyértelműen enyhültek a depressziós tünetek is a kutatás során.

Hogyan csökkentsd a kockázatot?

A szakember tanácsai: hetente végezz összesen 150 perc aerob mozgást; a tányérod felén mindig zöldség legyen; használj teljes kiőrlésű gabonákat; sok rost és fehérje szerepeljen az étrendben; felejtsd el a cukros ételeket, gyorséttermeket és az üdítőket. Illetve járj évente rendszeres laborvizsgálatra, hogy ellenőriztesd azokat a paramétereket, melyek idejében felhívják a figyelmet a szükséges életmódváltásra!

Segítünk az életmódváltásban:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top