nlc.hu
Lendülj formába

Az életmódváltás 5 parancsolata

Új év, új élet: az életmódváltás 5 parancsolata

Minden évben megfogadod, és sosem sikerül az életmódváltás? Talán eddig valamit rosszul csináltál. Elmondjuk, hogy állj neki!

Ezt az 5 pontot tartsd szem előtt, mielőtt belevágsz az életmódváltásba. Hidd el, ha betartod ezeket az apró szabályokat, idén a célod is eléred. Viszlát punnyadás, hello bikinibody!

1. Tájékozódj életmódváltás előtt

Sokszor az jelenti a bukás táptalaját, hogy nem rendelkezünk kellő információval, és ezért azt sem tudjuk felmérni, hogy mit is kéne pontosan tennünk. Mielőtt belevágnál az új életedbe, körültekintően járd körbe a témát. Olvass utána, kérdezd meg azokat az ismerőseidet tapasztalataikról, akik már túl vannak egy sikeres életmódváltáson. Emellett bátran merj segítséget kérni szakemberektől, például dietetikustól, vagy személyi edzőtől, mert ezzel rengeteg időt, energiát spórolhatsz meg, és ők a buktatók hosszú sorától óvhatnak meg.

2. Lépésről-lépésre haladj

Tűzz ki apró részcélokat, amelyek eléréséért küzdhetsz. Így gyakran érhet sikerélmény, amely átsegít a nehezebb napokon is. Kezdj először heti 1-2 mozgással, változtass heti 1-2 dolgot az étkezéseden, és légy türelmes, az eredmények jönni fognak, csak adj neki elég időt.

Fogyás 5 parancsolata

Fotó: Getty

3. Rendszeres étkezés, egészséges alapanyagokból

Ha hosszú távra rendezkedsz be, kerülj el mindenfajta megvonáson alapuló diétát. A napi 4-5 étkezés betartása rendkívül fontos, nem szabad koplalni. Különösen a reggelit kell alaposan megtervezni, hiszen ez a nap legfontosabb étkezése. A jó hír viszont az, hogy a vacsorát sem szabad kihagynod, mert már az is koplalásnak számít, amely a szervezetet raktározásra sarkallja. Tehát, ehetsz akár 6 után is, persze nem mindent: sovány húst, zöldséget, esetleg zsírszegény tejterméket.

4. Mozgás nélkül nincs eredmény

Fontos, hogy a tudatosabb étkezéshez rendszeres testmozgás társuljon, hiszen ha sportolsz, szervezeted még több kalóriát használ el, és a kilók is gyorsabban távoznak. Iktass be heti legalább kettő, de inkább három alkalommal minimum fél óra mozgást, aztán fokozatosan növeld az időtartamot. A legjobb, ha a kardiomozgások közül választasz (séta, futás, kardiogépeken való edzés, úszás, kerékpározás, aerobik, tánc), amelyek végzése közben nem az a lényeg, hogy teljes erőbedobással dolgozz, sokkal inkább az, hogy minél huzamosabb ideig végezd az adott mozgásformát. Hatásos megoldás, ha már reggel letudod a napi mozgáspenzumodat. Kelj fel korábban, és tornázz vagy kocogj 20-30 percet. Felfrissíti a tested, szabályozza a vércukorszinted, és feltölt pozitív gondolatokkal.

Tipp: Keresd meg azt a mozgásformát, amit élvezel, ami szórakoztat és kikapcsol. Keress játékos mozgásokat, próbálj ki minél többféle sportot.

5. Dobd ki a mérleget!

Vagy legalábbis felejtsd el a napi/heti méredzkedést. Mivel hosszú távra tervezel, könnyen lehet, hogy a súlyod sokáig stagnálni fog. Ettől nem kell megijedni, elég, ha érzed a változást magadon és mondjuk ruháidon. Sokkal többet segít, ha havonta lefotózod magad, majd összehasonlítod a képeket.

+1 Ne sürgesd a változást!

Ahogy a rossz szokások is akár évekig tartottak, úgy a pozitív változás sem megy 1-2 hónap alatt. Aki nyárra jól szeretne kinézni, már most váltson aktív életmódra, mert a testnek időre van szüksége az átalakuláshoz. 6 hónap alatt szép eredményt lehet elérni, de már 3 hónap után szemmel láthatók lesznek a változások, persze, ha tartod magad a személyi edződ által javasolt, egyénre szóló tervhez.

Olvass sztárokról, akik sok-sok kilótól szabadultak meg:

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top