nlc.hu
Szabadidő

Étvágycsökkentő gyógyszer elhízás ellen

Kutatás: egy cukorbetegeknek készült gyógyszer segítségével kezelnék az elhízást

Az injekciót kapó tesztalanyok átlagosan 15 kilogrammot fogytak 15 hónap alatt.

Egy étvágycsökkentő gyógyszer segíthet az elhízás legyőzésében – derült ki egy nagyszabású nemzetközi vizsgálatból. A New England Journal of Medicine című folyóiratban publikált tanulmány csaknem kétezer ember bevonásával készült – írja a BBC News.

Injekcióval fogynak a túlsúlyos emberek

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash

A résztvevők egy része hetente egyszer szemaglutid injekciót, másik részük placebót, vagyis hatóanyag nélküli szert kapott, és mindkét csoport tagjait tanácsokkal látták el a megfelelő étrendről és testmozgásról. A szemaglutidot a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére is használják, ám a mostani vizsgálat résztvevőinél nagyobb dózisban alkalmazták. A készítmény “kijátssza” a szervezetet, egy olyan hormont (GLP1) imitálva, amely laktató étkezések után szabadul fel.

Az eredmények szerint a szemaglutidot kapó alanyok átlagosan 15 kilogrammot, a kontrollcsoport tagjai 2,6 kilogrammot fogytak a vizsgálat 15 hónapja alatt. A szemaglutidos csoport tagjainak 32 százaléka szabadult meg testsúlyának egyötödétől, míg a másik csoportban ugyanez az arány kevesebb mint 2 százalék volt.

“Ez egy forradalmi változást hozó módszer az elért testsúlycsökkenés tekintetében” – mondta Rachel Batterham, a University College London professzora, a tanulmány egyik készítője. – Húsz éve foglalkozom az elhízás kutatásával és a bariátriai műtétet leszámítva mostanáig nem állt rendelkezésünkre hatékony módszer ennek a kórállapotnak a kezelésére” – tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy a súlyfeleslegtől való megszabadulás csökkentheti a szívbetegség, a diabétesz és a súlyos tünetekkel járó Covid-19 kockázatát is.

A tanulmány során tapasztalt mellékhatások között szerepel az émelygés, a hányás, a hasmenés és a székrekedés. A szakemberek további tanulmányokkal vizsgálják, hogy az elért testsúlycsökkenés hosszú távon fenntartható-e.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink a túlsúlyról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top