A zabpehely egy csoda, így fogyhatsz vele a menopauza idején

Vad Rózsa | 2024. Január 28.
A zabpehely fogyasztása minden életkorban hasznos, még fogyhatsz is vele.

A bostoni Tufts Egyetem kutatása több mint háromezer ember adatait elemezte. Azt vizsgálták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák, például a zabpehely vagy a barna rizs, illetve a finomított gabonafélék fogyasztása (fehér lisztből készült termékek, fehér rizs) mennyire befolyásolják a derékbőséget, a vérnyomást, a vércukor-, a triglicerid- vagy a koleszterinszintet. Ezek az értékek szorosan összefüggenek a szívbetegségek kialakulásának kockázatával. A kutatás során a felmérés kezdetén ötvenes korú résztvevők táplálkozási kérdőíveket töltöttek ki, amit

1991 és 2014 között négyévente kellett megismételni.

Kiderült, hogy a finomított gabonák alacsonyabb mennyiségű bevitele minden négyéves periódusban csekélyebb átlagos derékbőség-növekedést és nagyobb trigliceridszint-csökkenést eredményezett. Nicola McKeown szerint az eredmények alapján a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása előnyös az egészséges táplálkozás szempontjából. Nemcsak a fogyásban segít, de idővel szabályozhatja a vércukorszintet és a vérnyomást is. Ezeket az értékeket idősebb korban rendkívül fontos rendszeresen ellenőriztetni. Ha rendben vannak, az

segít megelőzni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Napi két-három adag teljes kiőrlésű gabona – egy adag körülbelül egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, fél bögre zabpehely vagy fél bögre barna rizs – hosszú távon segít a testsúly megőrzésében, miközben a szívbetegségek ellen is védelemet ad. A teljes kiőrlésű gabonák értékes rostjai hosszú ideig eltelítik szervezetünket; jelentős mennyiségű magnézium, kálium és antioxidáns található bennük. Az adagok méretére azonban figyelni kell: egyszerre legfeljebb egy bögre zabkását együnk!

Exit mobile version