Te tudtad, miért lesz vörös valójában a pupillánk a fotókon?

Vad Rózsa | 2024. Február 24.
Bizarr: pontosan ez a vörös szem effektus oka.

Nincsen annál rosszabb, mint amikor vidáman lő az ember egy csoportképet, aztán ha már szétszéledt a banda, észreveszi, hogy mindenki olyan piros szemmel mered a kamerába, mintha házinyúl lenne. A vörös szem effektus oka valójában elég bizarr. Egy TikTokon megosztott klip sok közösségi média-felhasználót megdöbbentett, pusztán azáltal, hogy elmagyarázta, mi okozza a jelenséget.

Annyit valószínűleg mindenki tud,

hogy a fényképeken a vörös szemeket a vaku fénye okozza, ami visszaverődik a fényképezőgépre. A részletes magyarázat viszont jóval érdekesebb – idézi a LadBible. Sötétben a pupilla nagyon szélesre nyílik, hogy beengedje a fényt, és ebben a helyzetben szoktuk használni a vakut is. Ha a szem erős fényt érez, reflexszerűen becsukódik. Ilyenkor az írisz összehúzza a pupillát, hogy megvédje a retinát, és

jobban érzékeljük a szemlencse által felfogott képet.

@nicolas_grant_Why do you get red eyes in photos?♬ original sound – Nicolas Grant

 

Egyetlen villanás azonban túl gyors ahhoz, hogy arra a pupilla reagálni tudjon. A vörösszemet a nyitott pupilla okozza. Ezért a jobb fényképezőgépek duplán villantanak – egyszer a pupilla bezárásához, másodjára pedig a fénykép elkészítéséhez. De miért vörösödik a szemünk, ha a pupilla nyitva van? Valójában azért, mert

amikor a vaku megvilágítja a szemgolyó belsejét,

az a benne lévő erek miatt vörös színűvé válik. A vaku tehát képes „meglátni” mi történik a szemhéj mögött, megvilágítja, és meg is örökíti a fényképezőgép révén.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia szerint a vörös reflex akkor következik be, amikor a fényképezőgép vakuja megvilágítja a vérben gazdag retinát. Ha a szempár közvetlenül a fényképezőgép lencséjébe tekint, és mindkét szemből vörös fény verődik vissza, az általában jó jel. Azt mutatja, hogy mindkét szem retinái épek és egészségesek.

Exit mobile version